Proiranska grupa Huti u Jemenu objavila je da je raketama i bespilotnim letjelicama gađala dva broda u Crvenom moru zato što su prekršili odluku o zabrani pristupa izraelskim lukama.

Glasnogovornik vojnih snaga Huta Yahya Sare'e za televizijski kanal Almasirah kazao je da su pomorske snage, bespilotne vazdušne snage i raketne jedinice Huta izvele dvije vojne operacije.

Istakao je da su pogodili dva broda pod nazivom "AAL GENOA" i "Elbella" u dvije vojne operacije koje su izveli u Crvenom moru, te da su obje operacije izvedene balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama.

Nije iznio podatke o zastavi pod kojom su polovili i statusu brodova.

Huti raketama i dronovima gađaju brodove koji su na bilo koji način povezani s Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu u znak solidarnosti s Gazom, koja je pod razornim izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine, prenosi Anadolu.

S obzirom da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija pokrenule uzvratne vazdušne napade na položaje Huta unutar Jemena, ovaj pokret je poručio da sve američke i britanske brodove također smatra vojnim ciljevima.