Voz Sarajevo – Ploče vozi na more i ovog ljeta. Međunarodna sezonska linija u dane vikenda saobraćaće od 28. juna do 1. septembra ove godine. U prvoj ovosezonskoj vožnji mjesta su bila gotovo popunjena.

Željeznička linija iz Sarajeva za Ploče prvi put uspostavljena je davne 1966. godine. Danas, ova linija do Ploča otvorena je samo u ljetnoj turističkoj sezoni. Na put do mora vozom, dug oko 200 kilimetara, odlučuje se veliki broj građana.

Kondukter Amir Šehić prisjeća se da je ova relacija
nekada izgledala tako da su svi peroni bili puni naroda, puni svi vozovi.

- Imali smo 7-8 tura prema Pločama u toku dana. Evo nažalost sada imamo jednu ali vrijednu.Pošto se saobraća samo vikendom petak, subota i nedjelja, znači obje garniture su skoro popunjene, oko 500 putnika - govori.

I ove godine vozom na more: Za relaciju Sarajevo - Ploče traži se karta više

Kako nam kažu iz željeznica FBiH karte treba kupovati najkasnije dan prije samog polaska do 12 sati, te na blagajni ostaviti podatke o imenu i prezimenu, broju pasoša te datumu rođenja. Ova procedura je obavezna kako bi se izbjegla gužva na samoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mario Kozina, vršitelj dužnosti direktora za željezničku infrastrukturu kaže:

- Naš zahtjev je bio da talgo vozi 365 dana u godini i evo ove godine je tako vozimo do 1.9 i nadam se da će kolege iz HŽ putničkog prijevoza shvatiti potrebu za uvezivanjem svakodnevnog prijevoza do Ploča. Došlo je do povećanja prijevoza putnika za 9,86 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da vidimo kontinuitet povećanja prijevoza putnika na svim linijama. Cijene su iste kao prošle godine - rekao je za BHRT.

Iz Željeznica Federacije BiH ističu nadu da će u narednom periodu uspostaviti što više relacija. Karte je moguće kupiti na svim stajalištima, a polaskom iz Ploča kod konduktera. Voz iz Sarajeva kreće u 7 sati i 15 minuta i traje nešto više od 3 sata.