Ćufte sa sirom su ukusna i sočna verzija „običnih“ ćufti. Rikota im daje kremastu notu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih ćufti, a ukus im je savršen.
Sastojci:
Za ćufte:
450 g junećeg mljevenog mesa
125 g rikota sira
60 g parmezana
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica soli
1/2 kašičice mješavine italijanskih ili mediteranskih začina
maslinovo ulje, za podmazivanje pleha
Za sos:
800 ml gotovog paradajz sosa
30 g parmezana
2 kašičice maslinovog ulja
1 kašičica peršuna, sitno isjeckanog

Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Pomiješajte sve sastojke za ćufte i formirajte oko 20 malih loptica.
Vatrostalnu posudu za pečenje namažite maslinovim uljem i poredajte ćuftice.
Pecite 20-25 minuta u sredini rerne.
Pažljivo odvojite ćufte iz pleha, ali nemojte isključivati rernu.
Gotov paradajz sos sipajte u posudu za rernu sa ćuftama i dobro promiješajte.
Pomiješajte parmezan, 2 kašičice maslinovog ulja i peršun u maloj posudi. Pripremljenom smjesom pospite ćufte u sosu.
Vratite posudu u rernu na 5-7 minuta. Uključite ventilator i pecite još 2-3 minuta dok mrvice ne postanu hrskave.