Hadž je poseban i jedinstven propis. O ovoj petoj islamskoj dužnosti za Hayat je govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednica u Sarajevu Abdulgafar ef. Velić.

Kako je pojasnio, ni u jednoj drugoj religijskoj zajednici ne postoji sličan propis. To je univerzalan propis od prvog čovjeka Adema, preko Ibrahima a.s. pa preko Muhammeda a.s. pa do sudnjeg dana.

- Prvi čovjek, Adem a.s. kad je spušten na zemlju, on je krenuo put Mekke. Zapravo je to mjesto gdje počinje život, sve je bilo voda. Sve živo je stvreno iz vode i zemlja se rađa na tom mjestu, na toj tački, gdje je prvi hram, to je Meka. To je pupčana vrpca zemlje, gdje se rađa i počinje i to je prvi hram. Na tu tačku dolazi Adem a.s. i on postavlja temelje prvog hrama - kazao je.

Imam Velić o Meki i hadžu: To je pupčana vrpca zemlje, mjesto gdje počinje život

Dotakao se i istraživanja naučnika koji planetu zemlju upoređuju sa ljudskim tijelom i kažu gdje je pupčana vrpca kod čovjeka, proporcionalno visini čovjekovoj od vrha glave do tabana, na zemaljskoj kugli je to mjesto gdje se nalazi Meka.

- Ona je preporod za ljude. Ona je uslov života, postanka i stvaranja čovjeka. To se ističe u Kur'anu. Na tu tačku dolazi Adem pejgamber, nakon toga Ibrahim a.s. sa svojim sinom Ismailom podiže zidove Bejtulaha. Muhammed a.s. povezuje sve Božije poslanike i podučava nas na koji način ćemo obaviti hadž. Svi muslimani, svi vjernici do sudnjeg dana, oni koji su u mogučnosti idu prema Božijoj kući. I oni koji ne mogu da odu, ne mogu da priušte to putovanje, Hadž se dešava u njihovim srcima - rekao je Velić.