U okviru Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti američki ambasador Michael Murphy održao je govor.

On je između ostalog kazao kako se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa možda i najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Dodao je kako svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra iz svih dijelova zemlje.


- Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme. Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje, a njegovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritaran pristup vlasti jasno podsjeća na, kako on kaže, njegovog 'bliskog prijatelja' Vladimira Putina, a građanima RS uskraćuje osnovna prava i slobode - kazao je Murphy.


Analitičar Haris Imamović komentirao je izjave Murphyja i kazao kako smatra da se ovdje radi o svojevrsnom priznanju neefikasnosti politike američkog ambasadora koji je na funkciju imenovan prije tačno dvije i po godine i bio je aktivni sudionik krupnih političkih promjena u tom periodu.

-Ambasador Murphy konačno priznaje da njegova politika u posljednje dvije godine nije bila efikasna, jer — a ja ću ga samo citirati — ono što sada imamo je 'možda najgora politička klima u BiH nakon 90-ih – smatra Imamović.

Dodaje da je Ambasador Murphy nakon izbora 2022. godine trebao pokušati da se bori protiv Dodikovog toksičnog etnonacionalizma umjesto da ga podržava. Kako je to uradio? Bez odobrenja američke ambasade, Trojka nikada ne bi formirala vladu sa Dodikom umjesto srpskom opozicijom iz RS - istakao je Imamović.

Imamović o izjavama američkog ambasadora: Konačno je priznao promašenost svoje politike

Imamović Murphyju zamjera politiku na koju su se oslonuli 2022. godine kada su sa Dodikom i Čovićem formirali vladu i nastojali stabilizirati situaciju u BiH.

-Američka ambasada je tada tretirala Bošnjake kao idiote, pokušavajući da nas uvjeri da je dobra volja iz Sarajeva dovoljna da promijeni Dodikovo ponašanje.

Nadam se da će visoki zvaničnici u State Departmentu pozvati ambasadora Murphyja na odgovornost za rezultate njegove politike u BiH u posljednje dvije godine - naveo je Imamović u svom osvrtu.