Bjelorusija pojačava svoju granicu s Ukrajinom nakon sigurnosnog incidenta i rasporedila je postrojbu s višecijevnim raketnim bacačima kako bi testirala njihovu borbenu spremnost, objavilo je bjelorusko ministarstvo odbrane.

Pogranična služba objavila je ranije da se pojačava sigurnost granica, dodajući u saopćenju da su u srijedu srušili dron koji je ilegalno prešao granicu iz Ukrajine kako bi prikupljao informacije o bjeloruskoj pograničnoj infrastrukturi.

Pogranična služba objavila je ove sedmice da je u istom području pronađen materijal za bombu kućne izrade i da zna da se postrojba proukrajinskih ruskih vojnika nalazi u ukrajinskoj regiji koja graniči s Bjelorusijom.

Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije bjeloruskih višecijevnih bacača raketa Polonez raspoređenih duž granice u blizini šume.

- Vojnici su opremili i zakamuflirali lokacije na kojima se nalazi vojno osoblje i njihova oprema u naznačenom području i nastavljaju provoditi svoje zadaće - navodi se u saopćenju. Ukrajina nije imala komentara.