Indijski nogometni savez optužio je Igora Štimca, nakon što ga je smijenio s mjesta selektora zbog neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, da je koristio astrologa za odabir svojih igrača.

Bivši hrvatski reprezentativni stoper tokom pet godina na čelu "Plavih tigrova" imao je burne odnose s Indijskim nogometnim savezom (AIFF), piše agencija France Presse.

Poraz od Katara ranije ovog mjeseca okončao je indijske snove o plasmanu u treći krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., a ugovor sa Štimcem je raskinut prošle sedmice.

Štimac (56) je na posljednjoj konferenciji za novinare rekao da je zbog stresa operirao srce te da se tokom mandata, obilježenog nizom kontroverzi, borio protiv "laži" i ljudi s "privatnim interesima".

Godine 2023. jedan indijski medij je izvijestio da je koristio astrologa za odabir svojih igrača, što je tvrdnja koju je bivši igrač engleskog West Hama u to vrijeme nazvao "sramotom".

Međutim, AIFF je rekao da je "šokiran jer je primijetio da se Štimac oslanja na astrologa u određivanju poziva igračima i u odabiru ekipe".

Inače, to nije ništa drugačije od bivšeg francuskog selektora Raymonda Domenecha, koji je priznao da se, prilikom odabira igrača, ravnao prema njihovim astrološkim znakovima.