Iskoristite sezonu paprika i spremite zimnicu u kojoj ćete svakodnevno uživati.

Sastojci

• paprike (može i babura) – 7-10 kg
• bijeli luk – 2 glavice
• list peršuna – 2 veze

Smjesa za barenje:
• voda 3 l
• sirće 1 l
• ulje 1/2 l
• šećer 250 g
• sol 250 g
• biber u zrnu 1 kesica od 5 g

Priprema:

Paprike očistiti od drški i sjemena, oprati i dobro ocijediti sa otvorom na dole. Isjeckati bijeli luk i peršun. Tegle i metalne zatvarače oprati i posušiti.

Pećnicu zagrijati na 100 stepeni, staviti tegle i grijati 30 minuta.

Smjesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri staviti desetak paprika (zavisi od veličine posude), bariti 2-3 minuta da ne budu premekane.

Barene paprike vaditi u posudu (da malo stanu u posudi) pa u teglu, svaki red posipati po želji sa sjeckanim bijelim lukom i peršunom.

Kad se tegla napuni, paprike unakrsno pritisnuti sa drvcetom za ražnjiće i napuniti teglu sa vrelom smjesom gdje su se barile paprike (jako je bitno da smjesa ključa kad se sipa u tegle).

Tegle dobro zatvoriti, pokriti stolnjakom i ostaviti dok se ne ohlade.