Libanonski Hezbolah je danas saopćio je da je lansirao rakete i naoružane bespilotne letjelice na devet izraelskih vojnih lokacija u koordiniranom napadu, pojačavajući drugi dan zaredom neprijateljstva na južnoj granici Libanona.

Napadi su izvedeni kao odmazda za izraelski napad u utorak u kojem je ubijen viši zapovjednik Hezbolaha na terenu.

Grupa je u saopćenju objavila da je ispalila rakete Kaćuša i Falak na šest lokacija izraelske vojske. Njihova televizija Al-Manar izvijestila je o više od 100 ispaljenih raketa odjednom. U priopćenju Hezbolaha stoji da je također lansirao dronove na sjedište izraelskog sjevernog zapovjedništva, sjedište obavještajne službe i vojarnu.

Porast tenzija

Sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je riječ o ispaljivanju najmanje 30 napadačkih dronova odjednom, što je do danas najveći napad skupine dronovima u osmomjesečnom ratu.

Hezbolah, kojeg podržava Iran, i Izrael razmjenjuju vatru od izbijanja rata u Gazi u oktobru, ali posljednja dva dana došlo je do naglog porasta tenzija nakon izraelskog napada u kojem je ubijen zapovjednik Hezbolaha. Grupa je objavila da je današnji napad odgovor na atentat na zapovjednika Taleba Samija Abdalaha. Već je u srijedu izvela najmanje osam napada u znak odmazde, javlja Hina.


(Foto: Ilustracija)