Mada, najčešće je pravljenja kao predjelo za iftar. Pravi se od sira, kajmaka i maslaca, a najbolje ide uz somun ili domaći hljeb.

Sastojci

200 g mladog sira (ili feta sira)
100 g kajmaka

50 g maslaca
2 kašike pavlake (po želji)
So (po ukusu)

(neko stavi i jaje, vrhnje za kuhanje, kašiku brašna)

Isprobajte naš recept za topu: Savršeno jelo za ramazan

Način pripreme

U tavi otopiti maslac na laganoj vatri.
Dodati sir izmrvljen viljuškom i miješati dok ne počne da se topi.
Umiješati kajmak i pavlaku, pa nastaviti miješati dok se svi sastojci ne sjedine u kremastu smjesu.
Po potrebi dodati malo soli i miješati dok topa ne postane glatka. Na kraju možete posuti parmzanom ili dimljenim sirom za bogatiji ukus.

Služiti odmah, dok je topla, uz somun ili domaći hljeb.

Naš savjet

Topa se može obogatiti jajima – samo ih umiješajte pred kraj kuhanja i dobro sjedinite sa smjesom.

Ovo jelo je savršen izbor za sehur, jer je zasitno, a ujedno i lagano za probavu.