Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić objavio je jučer na Facebooku da je za održanje operativne efikasnosti i konkurentnosti Elektroprivrede BiH (EPBiH) neophodno vršiti redovno usklađivanje cijena električne energije s porastom cijena proizvodnje i nabavke električne energije, kako bi se održavala ekonomski opravdana i održiva cijena.

Nakon što je FERK odbio prvobitni zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenje struje, odnosno uvođenje modela tri tarife, stigao je novi zahtjev za linearno povećanje cijena za domaćinstva i ostalu potrošnju.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kilovata.

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine se oglasila povodom najave poskupljenja i izrazila negodovanje najavama poskupljenja električne energije.

-Najavljeni rast cijene električne energije pogoršat će, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji BiH. Veliki broj obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje, usluga i smanjenjem produktivnosti.

Građani očekivano nezadovoljni, a posebno će biti kada saznaju da ovo vjerovatno neće biti posljednje povećanje cijena.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za Hayat.ba je kazao kako se radi o nastavku onoga što je oboreno na FERK-u.

-Mislim da će ovo danas proći... Ako ne danas onda za sedmicu, dvije, tri. Ogroman je pritisak Elektroprivrede BiH da dođe do ovog linearnog povećanja. Da li je ono opravdano ili neopravdano, neka sami građani sude ali sigurno niko od nas ni od stotina hiljada potrošača, nije učestvovao u onome što se sad dešava jer vlast govori da usklađuje cijene što možete za pretpostaviti da sljedeće usklađivanje cijena će vjerovatno biti 2025.godine. Time jednostavno nemaju drugog rješenja izuzev prebijanja preko leđa građana, preko leđa privrede, a ovaj dio privrede će tek da osjeti negdje oko septembra kada dođu nove cijene odnosno kada pređu oni potrošači koji do tada nisu prešli u skladu sa zakonom tržišnog poslovanja.

Platit će građani



Podsjetio je na Odluku donesenu prošle godine prema kojoj smo ugroženi po pitanju snabdijevanja električnom energijom, te da danas o tome više niko ne priča osim povećanja cijene.

-Povećanja cijene će se sigurno nastaviti. Imamo pad proizvodnje, pad izvoza električne energije i to neko mora platiti. Platit će građani! Ovo je samo početak onoga što nas očekuje u narednom periodu.

Građani će imati veće brige u narednom periodu ako je suditi prema informacijama našeg sagovornika koji je kazao kako ovo neće biti posljednje poskupljenje električne energije.

-Ubijeđen sam da ovo neće biti posljednje povećanje, sigurno će biti još jednom 2025. a razlog je takse koje će Elektroprivreda BiH morati uvesti i one će ući u proizvodnu cijenu Elektroprivrede BiH. Ovdje je poseban problem što EP BiH ima godinu dana da napravi reorganizaciju kompletne kompanije u skladu sa novim zakonom o električnoj energiji – kaže Bećarević.

HDZ ima potpunu kontrolu u FERK-u



Ističe da u FERK-u, tijelo koje donosi odluku o povećanju cijene, HDZ ima potpunu kontrolu te da su u tom tijelu članovi izrabrani od ljudi koji nemaju nikakvih znanja u oblasti energetike i logično, kako tvrdi, da sve ovo što se radi ide preko leđa građana, privrede.

-To će se samo nastaviti jer neće doći sigurno u narednom periodu do povećanja izvoza električne energije iz jednog razloga. Naime, svi u okruženju grozničavo grade proizvodne objekte jedino mi to ovdje ne radimo i što je još bitnije svi grade iz obnovljivih izvora tako da se svi pripremaju za ono što je budućnost, a to je obnovljivi izvori, a kod nas jednostavno mi ne znamo... Živimo u nekom svijetu u koji ja ne znam ni definisati izuzev da moramo plaćati ono što očigledno neće da radi – tvrdi Bećarević.

Neka nam je svima Bog na pomoći

Da li je do ovoga moralo doći, da li je bilo drugih načina, naš sagovornik tvrdi da jeste, ali da je prebacivanje tereta građanima i privredi bilo najlakše rješenje koje vlast obično bira.

-Po zakonu o električnoj energiji cjelokupna Elektroprivreda BiH se mora restruktuirati. Oni taj proces nisu ni započeli. Jednostavno EP BiH trebala bi napokon krenuti u jedan proizvodni ciklus. Razumijem da oni imaju probleme u smislu propasti investicije Bloka 7 od 300 miliona maraka bačenih, ali ne možete to na ovaj način odmah rješavati preko privrede jer će privreda tek da osjeti, ovo 10 posto nije ništa šta će privreda da osjeti u narednih dva-tri mjeseca. Da li ima rješenja? Ima ih sigurno, ali niko ne radi na njima jer ovo je najlakši način. Logično, vlast bira šta je najlakše, a najlakše je to prebaciti na građane, na privredu, pokušaj sanirati gubitke ali bojim se da ni ovakva povećanja još neće sanirati te takve gubitke, očekuje nas taksa CO2, to će biti novi udar. Narodski rečeno – nek nam je svima Bog na pomoći – poručio je na kraju Bećarević.