Europsko prvenstvo u nogometu ulazi u svoju nokaut fazu. Prvu utakmicu osmine finala igraju Švicarska i Italija. Radi se o dvije čvrste reprezentacije koje su osvojile drugo mjesto u svojim grupama. Nema sumnje, da će biti tvrda utakmica i nijanse odlučivati o pobjedniku. Ovaj duel će biti mnogo više od nogometne utakmice, to je bitka za prestiž, ponos i korak bliže europskoj slavi. Hoće li Švicarska iznenaditi Italiju, ili će Azzuri još jednom pokazati svoju dominaciju na velikoj sceni, saznat ćemo uskoro. Švicarci još ne znaju za poraz na Euru, a posebno impresivni bili su protiv Njemačke, u utakmici u kojoj im je izmakla pobjeda tek u sudijskoj nadoknadi. Italija je prolazak dalje potvrdila tek golom u 98. minuti protiv Hrvatske. Prošla bi svakako dalje i kao trećeplasirana, ali nije oduševila protiv najjačih protivnika u skupini B. Svejedno, njih ne treba nikada otpisati.

Italija želi nastaviti put ka odbrani titule, Švicarska u odličnoj formi

Put Švicarske do ove faze nije bio nimalo lak, probijali su se s mnogo truda, počevši od posljednje pripremne utakmice prije završnog turnira protiv Austrije koja je završila neriješeno 1:1. Taj susret označio je početak niza od četiri meča u kojima nisu uspjeli da sačuvaju svoju mrežu, iako su dva puta izjednačili tokom tog razdoblja, što samo pokazuje njihovu borbenost.

Kada je reč o takmičenju u skupini A, u prvom kolu bili su bolji od Mađarske s 3:1, nakon čega su upisali dva remija protiv Škotske i domaćina Njemačke, identičnim rezultatom 1:1, pa su sa pet osvojenih bodova došli do osmine finala kao drugoplasirana reprezentacija. Ako i ova utakmica završi neriješeno, produžeci i potencijalno penali su na pomolu. Švicarska bi možda prihvatila takav ishod, s obzirom na uvjerljiv poraz od 30 protiv Italije u grupnoj fazi Eura 2020.

S druge strane, branitelji naslova, Italija, bili su na rubu rane eliminacije sve dok Zaccagni nije postigao izjednačujući pogodak protiv Hrvatske, osiguravši tako prolazak Talijanima. Taj trenutak bio je ključan za Azzure, s obzirom da je produžio njihov niz na samo jedan poraz u devet međunarodnih utakmica, uz pet trijumfa i tri remija.

Italija želi nastaviti put ka odbrani titule, Švicarska u odličnoj formi

Uprkos neimpresivnom dojmu koji su ostavili na turniru u Njemačkoj dosad, ova ekipa pokazala je da ima potrebnu čvrstinu i kvalitetu za svoj peti uzastopni nastup u nokaut fazi Europskog prvenstva. Italija još nije ispala u osmini finala otkako je ta faza uvedena za Euro 2016, dok je njihov posljednji poraz u prvom nokaut krugu bio 2008. godine kada su izgubili na penale od Španije.

U prethodnih pet susreta ove dvije ekipe, Italija je ostvarila jednu pobjedu, dok su čak četiri meča završila neriješenim rezultatom. Susret ove dvije reprezentacije je na rasporedu u 18 sati.