Tropske vrućine posljednjih dana vladaju širom Bosne i Hercegovine, ali i regije.
One su doista su opasne za naše zdravlje, a posebno su ugroženi hronični bolesnici i starije osobe.
Na snazi je trenutno crveno upozorenje zbog najavljenih visokih temperatura.
Jako je važno izbjegavati boraviti vani tokom najvećih vrućina, a kako bismo se rashladili i hidrirali puno nam može pomoći i pravilna ishrana.
Nutricionistica Amela Ivković O'Reilly savjetovala je čitatelje Hayat.ba portala i podijelila sa šta je važno jesti, a šta izbjegavati za vrijeme toplih, ljetnih dana.
Preporučena hrana je voće i povrće, lagana hrana, integralne žitarice, jogurt i fermentisani proizvodi, riba, zeleni smoothie, hladne supe kao i voćni sorbet, a možemo koristiti i svježe začinsko bilje koje daje osvježavajući ukus jelima.
- Lubenica, dinja, krastavci, paradajz i breskve. Oni su bogati vodom i pomažu u hidrataciji. Salate, hladne supe (kao gazpacho) i riba su lako probavljive i bogate hranljivim materijama. Kada je riječ o integralnim žitaricama, Quinoa, smeđa riža i ječam su lagani za probavu i osiguravaju dugotrajnu energiju. Jogurt i fermentisani proizvodi su lagani za probavu i dobri za crijevnu floru. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za srce. Kombinacija zelenog povrća i voća osigurava esencijalne vitamine i minerale. Gazpacho i druge hladne juhe su osvježavajuće i bogate antioksidansima. Zdrava alternativa sladoledu, sorbet, je lakši za probavu - kazala je Ivković O'Reilly.
Kako bi se rashladili kada su velike vrućine važno je hidrirati se i piti dovoljno vode tokom cijelog dana.
Podijelila je i koju hranu treba izbjegavati i zbog čega. Na prvom mjestu jeste teška i masna hrana, masno meso i teški sosovi koji otežavaju probavu i mogu izazvati nelagodnost. Tu su i kofein i alkohol, ali i slatkiši i brza hrana.
Izbjegavajte i sljedeće:
- Slane grickalice
- Gazirani napici
- Začinjenu hranu
- Crveno meso
- Teške mliječne proizvode
- Jela bogata ugljikohidratima
Ljeti su veoma česti i stomačni virusi zbog hrane koja je lako kvarljiva, a često je i pogrešno skladištimo. Prvo mjesto među kvarljivom hranom zauzima meso i ribe kao i mliječni proizvodi, kao i jaja koje obavezno moramo čuvati u frižideru i zamrzivaču.
Stomak često pokvarimo i od jela sa majonezom, kremastih deserata, mekanog sira ili čak i od kuhanih jela koje je vrlo važno ohladiti i čuvati u hermetičkim posudama.
Sve kvarljive namirnice potrebno je čuvati u frižideru na temperaturi od 4°C ili nižoj. Za dugoročno čuvanje, meso i riba mogu se zamrznuti u zamrzivaču. Važno je i pravilno pakovanje kako bi spriječili razvoj bakterija, a za to moramo koristiti hermetički zatvorene posude i vrećice za čuvanje hrane.
Vrijeme je i ljetnih odmora, a mnogi će sa sobom nositi hranu koju će konzumirati na plaži.
Nutricionistica je savjetovala šta je najbolje ponijeti na kupanje.
- Uvijek nosite flašu vode sa sobom. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom i nosite šešir. Konzumirajte lagana jela koja se lako probavljaju kako biste izbjegli nelagodnost. Jedite male, česte obroke kako biste održali nivo energije, koje ćete pripremiti unaprijed kako biste izbjegli brzu hranu. Najbolje je ponijeti voće (Jabuke, grožđe, borovnice i suho voće su odličan izbor), jogurt, hladne salate, svježe povrće (Mrkva, celer i paprika su lagani za nošenje i osvježavajući) kao i svježe cijeđene sokove. Alkohol može dehidrirati tijelo, pa ga je bolje izbjegavati - rekla je Amela Ivković O'Reilly za Hayat.ba