Izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o tome da bi Moskva mogla isporučiti oružje Sjevernoj Koreji, nakon potpisivanja odbrambenog pakta s Pjongjangom, veoma su zabrinjavajuće, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthew Miller.

Nakon posjete Sjevernoj Koreji, ruski predsjednik sugerirao je da bi opskrba oružjem te zemlje bila odgovor na naoružavanje Ukrajine od strane zapadnih zemalja.

Također, upozorio je da će Južna Koreja, inače američka saveznica, "učiniti veliku pogrešku" ako odluči poslati oružje Ukrajini. U tom bi slučaju reakcija Moskve bile "vrlo bolna" po Seul, dodao je Putin.

- Takve riječi veoma su zabrinjavajuće - poručio je Miller na brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje o Putinovim izjavama o mogućim isporukama oružja Sjevernoj Koreji.

- To bi, dakako, destabiliziralo Korejski poluotok te bi, ovisno o vrsti naoružanja, isto tako prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje je podržala i Rusija - izjavio je.

Pakt koji su u srijedu potpisali Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obavezuje obje strane da odmah pruže vojnu pomoć u slučaju oružane agresije protiv jedne od njih.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby izjavio je da spomenuti pakt, premda zabrinjava, ne predstavlja iznenađenje. Potrebu Rusije za takvim partnerstvom smatra pokazateljem očaja.

- Razgovarali smo o tome i upozoravali na sve veću odbrambenu suradnju između tih dviju država unazad nekoliko mjeseci, putem niza obavještajnih podataka koje smo objavili - rekao je.

Iz Washingtona upozoravaju: Putinove izjave o slanju oružja su vrlo zabrinjavajuće

Američki dužnosnici uvjereni su da je Sjeverna Koreja zainteresirana za nabavku borbenih zrakoplova, projektila, oklopnih vozila, opreme za proizvodnju balističkih projektila i drugih naprednih tehnologija od Rusije.

SAD i Ukrajina tvrde da je Sjeverna Koreja već opskrbila Rusiju značajnim količinama topničkih granata i balističkih projektila, što Moskva i Pjongjang negiraju.

Zapadne zemlje osudile su ruski veto na produljenje mandata UN-ovog tijela zaduženog za praćenje međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji. Pakt između Rusije i Sjeverne Koreje mogao bi i Kini predstavljati razlog za zabrinutost, smatra Kirby, stoga SAD traži od Kine da Pjongjang "drži na oku".

Međutim, analitičari ističu da bi spomenuti pakt mogao smanjiti utjecaj Pekinga na svoja dva susjeda, a svaka povećana nestabilnost mogla bi imati negativne efekte po kineske ekonomske i strateške ambicije.

"Rusija bi Sjevernoj Koreji mogla dati napredne vojne sposobnosti koje bi mogle biti vrlo destabilizirajuće", rekao je Evan Medeiros, stručnjak za Aziju u Obaminoj administraciji, koji sad predaje na Univerzitetu Georgetown.

"Nadalje, ova veza s Rusijom može dati Sjevernoj Koreji dovoljno samopouzdanja da ponovno pokrene nuklearna testiranja", napomenuo je.

Kim Jong-un posljednji put nadgledao je nuklearno testiranje 2017. godine, nakon čega su uslijedile sankcije koje su podržale i Kina i SAD. No Washington upozorava da bi Pjongjang mogao obnoviti testiranja u bilo kojem trenutku.

Zastupnici u američkom Senatu, Lindsey Graham iz redova Republikanaca i Richard Blumenthal iz redova Demokrata, poručili su da je Putinov posjet Sjevernoj Koreji dodatni razlog da SAD uvrsti Rusiju na listu državu sponzora terorizma.

"Ova slika sve govori", rekao je Blumenthal na konferenciji za medije, držeći fotografiju Putinova dočeka u Pjongjangu.

Iako navedeni prijedlog dvoje senatora pokušavaju progurati još od 2022.godine, administracija predsjednika Bidena ne slaže s time da je to učinkovit način da se Rusija pozove na odgovornost zbog Ukrajine.

S druge strane, iz Moskve su poručili Washingtonu da će diplomatske veze biti ozbiljno narušene, možda čak i prekinute, ako Rusija bude dodana na listu država sponzora terorizma na kojoj se već nalaze Iran, Sjeverna Koreja, Kuba i Sirija.