Postoji rizik od značajnog pomaka udesno, ali dvije su frakcije (još uvijek) podijeljene.
Ključno pitanje ovog izbornog vikenda bit će: Koliko je zapravo masovan pomak udesno? Trenutno postoje dvije jake, ali podijeljene desne frakcije (od desnih populista do desnih ekstremista) u EU parlamentu. Dva bloka izgledaju ovako:
EKR (Grupa konzervativaca i reformista). U nju su ujedinjene desničarske stranke iz 15 zemalja. Uz Fratelli d'Italia Giorgie Meloni, najvažnije grupe su poljski PiS, Pravi Finci i Švedski demokrati, piše oe24.


ID (Identitet i demokracija) Ovo ujedinjuje francusku Marine Le Pen (Rassemblement National), talijansku Legu, FPÖ Haralda Vilimskog, belgijski Vlaams Belang, manje češke, slovačke i estonske stranke, kao i Danske Folksparti i PVV Geerta Wildersa u Nizozemska. Le Pen je nedavno izbacila AfD.
Zajedno bi desničarske frakcije mogle osvojiti 143 od 720 mjesta u Evropskom parlamentu. Njihov je plan spojiti dvije grupe:

- Sada je trenutak za ujedinjenje - rekla je Le Pen u smjeru Meloni: "Ako budemo uspješni, možemo postati druga najveća grupa u Evropskom parlamentu."


Ali kako to izgleda u pojedinim zemljama:

Francuska (81 mjesto). Ovdje će izbori vjerovatno biti lekcija za predsjednika Emmanuela Macrona. Gotovo trećina glasova vjerovatno će otići Rassemblementu (RN) Marine le Pen, što je rekordno visoko. Desničarka Le Pen svojoj je stranci propisala kurs “dedijabolizacije”; uostalom, ona se želi po četvrti put kandidirati na francuskim predsjedničkim izborima 2027. Zbog toga je izbacila i AfD iz grupe ID. Vodeći kandidat AfD-a Maximillian Krah u intervjuima je umanjio značaj Waffen-SS-a.

Italija (76 mjesta). Na vrhu su Fratelli d'Italia (Braća Italije) premijerke Giorgie Meloni - 27 posto u anketama. Crvena Partito Democratico (PD) je na 21 posto. Na trećem mjestu slijedi Pokret pet zvjezdica. Za četvrto mjesto bore se Forza Italia i Lega ministra Mattea Salvinija. Lega je kao FPÖ u ID-u.
Njemačka (96 mjesta). Unija CDU/CSU jasno prednjači: oko 30 posto. AfD, koji je nedavno izašao iz saveza ID i još u veljači bio na 22 posto, sada ima samo 16 posto. SPD je na 14 posto, Zeleni na oko 13 posto.

Mađarska (21 mjesto). Krajnje desna stranka premijera Orbána Fidesz, koja je nedavno izbačena iz Evropske pučke stranke, vodi s oko 46 posto. Ali: Orbánov izazivač Mađarova stranka Tisza mogla bi odmah sjesti na drugo mjesto. Peter Magyar o Orbanovoj Mađarskoj: “Mi smo najkorumpiranija zemlja u EU.”
Poljska (53 mjesta). Ponovno se vodi tijesna borba između dva vječita rivala: nacionalni konzervativni PiS (EKR) Jarosława Kaczyńskog i građanska koalicija premijera Donalda Tuska međusobno su jednaki: 30:29 posto. Snažan učinak PiS-a pridonio bi očekivanom ukupnom rastu desnice. PiS i Fratelli d'Italia čine okosnicu EKR-a.


Španija (61 mjesto). Desničarska ekstremistička stranka VOX mogla bi postati treća najjača stranka s 10,3 posto. Konzervativna Partido Popular vodi s 34 posto, ispred socijalista (30).
Nizozemska (31 mjesto). Bila je prva zemlja EU koja je glasala u četvrtak. Prema prognozama, radikalno desna Stranka slobode (PVV) Geerta Wildersa je odmah iza crveno-zelenog saveza socijaldemokrata.


Finska (15 mjesta). Pravi Finci su na 14 posto. Izbori 2023. donijeli su desnu koaliciju.
Švedska (21 mjesto). Švedski demokrati imaju oko 17 posto. To je manje nego na izborima za Reichstag 2022.

Belgija (22). Istovremeno s evropskim izborima, u nedjelju će se u Belgiji ponovno birati nacionalni parlament i tri regionalna parlamenta. Tom van Grieken iz ultradesničarske stranke Vlaams Belang mogao bi dosegnuti 27 posto.
Pomak udesno. To bi bilo još jače da su AfD i Orbánov Fidesz također uključeni u jednu od desničarskih frakcija.