Prijevremeni predsjednički izbori u Iranu idu u drugi krug nakon što nijedan kandidat nije uspio dobiti 50 posto glasova, prema prvim rezultatima objavljenim u subotu, javlja Anadolu.

Izborna komisija objavila je u subotu da je nakon prebrojavanja glasova reformistički kandidat i bivši ministar zdravlja Masoud Pezeshkian osvojio je najveći broj glasova - 10,4 miliona.

Njegov konkurent, konzervativni kandidat Saeed Jalili, koji je bio vodeći nuklearni pregovarač i šef najvišeg bezbjednosnog tijela, našao se na drugom mjestu sa 9,4 miliona glasova.

Iza njih predsjednik parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf sa 3,3 miliona glasova, dok je bivši ministar unutrašnjih poslova Mostafa Pourmohammadi dobio nešto više od 206.000 glasova.

Oko 40 posto birača sa pravom glasa glasalo je u prvom krugu, što nije ispunilo očekivanja za veću izlaznost na ovogodišnjim izborima.

Vanredni predsjednički izbori u Iranu održavaju se nakon što je predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera prošlog mjeseca.

Drugi krug izbora biće održan 5. jula, a dva kandidata imaju nedjelju za kampanju i televizijske debate prije izbora.

Glasanje na vanrednim predsjedničkim izborima održano je u petak, a izborne vlasti su ga tri puta produžavale prije nego što su birališta zatvorena u ponoć.

Procjenjuje se da je 61 milion ljudi imao pravo glasa na ovim izborima, prema državnim medijima, pri čemu su većinu činili mladi ljudi. Na predsjedničkim izborima 2021. godine pravo glasa imalo je 59,3 miliona ljudi.