Da li Trebinje šapatom pade pitaju se mještani ovog grada. Naime jutros je policijski helikopter MUP-a Republike Srbije s pripadnicima MUP-a ove zemlje osvanuo u Trebinju. Policija druge države ponovo je prisutna u Bosni i Hercegovini jer je potpisan memorandum o slobodnom boravku policijskih snaga Srbije u Trebinju s gradonačelnikom i entitetskim ministrom unutrašnjih poslova. Dolazak srbijanskih policajaca ne može se shvatiti kao bilo šta drugo osim prijetnje i podsjećanja na najcrnje dane naše nedavne prošlosti. Pozivamo institucije države BiH na hitnu reakciju, jer BiH se ne brani samo na sastancima u Briselu. Takođe, pozivamo sve bh. patriote da se ujedine u odbrani nas, malobrojnih bošnjačkih povratnika u Trebinje i entitet RS. Pomozite nam dok jos uvijek imate mogućnost, poručuju Bošnjaci Trebinja.

Mladen Grujičić, Miloš Vučić ili neko treći? Ko će biti kandidat za nečelnika Srebrenice iz SNSD-a, još nije poznato. Sigurno je da će protukandidat biti Hamdija Fejzić ispred probosanskog bloka. Nakon zvanične potvrde da je Fejzić jedini kandidat, istaknuto je kako je važno da na čelu te općine bude čovjek koji ne negira genocid.


Skupština Općine Srebrenica ima ukupno 21 odbornika, od kojih je šest iz stranaka koje su podržale Hamdiju Fejzića kao jedinog kandidata za načelnika. Trenutno stanje je takvo da probosanski blok nije ni blizu broja koji čini minimalnu većinu.

Na ovogodišnje izbore se ide s tri liste. Prva je SDA i SBiH, druga je SDP i NiP, a treća DF i Naprijed. Što znači da se promijenila dosadašnja praksa kada je bilo do dvije liste.

Muhamed Avdić koji je bio prvobitni kandidat za načelnika Srebrenice ispred NiP-a i SDP-a ističe kako je važno da na mjesto načelnika sjedne čovjek koji neće negirati počinjeni genocid, što je praksa aktuelnom načelniku.

Praksa je pokazala kako u ovoj općini u konačnici pobjedu za načelničku poziciju donose glasove iz dijaspore, gdje se mogu registrovati do 24. jula. Usaglašenom podrškom jednom kandidatu pokazalo se i dokazalo da se može doći do jednog ovakvog dogovara, ističu iz stranaka.

I Srpski blok je ocijenio kako je važno da i oni imaju samo jednog kandidata, kako ne bi došlo do rasipanja glasova. Aktuelni načelnik Mladen Grujičić, nema podršku lokalnog ogranka stranke, a dok Miloš Vučić ima. U konačnici će izgleda odlučivati Glavni odbor SNSD-a, što je jedina nada Grujičiću za moguću kandidaturu.

(Dž. Sarić – Kozić)