U istočnom Mediteranu, posebno u Grčkoj, na Kipru i u zapadnom dijelu Turske, očekuje se značajan prodor saharskog pijeska tokom narednih dana, što će značajno uticati na kvalitet zraka u regionu, prema prognozama Copernicus atmosferskog monitoring servisa (CAMS).


Ovo je najnoviji u nizu slučajeva prodora pijeska u regionu, pri čemu je najnoviji slučaj bio transport pijeska preko Grčke, jugoistočne Evrope i istočnog Mediterana od 3. do 7. juna.

Prognoze CAMS-a pokazuju značajne epizode transporta pijeska koji se kreće preko Mediterana, prelazeći južnu Italiju i Siciliju da bi stigao do Grčke, južne Bugarske, Balkana, Kipra i zapadne Turske.

Nivo pijeska se prognozira da će se intenzivirati prema kraju sedmice, sa nivoima PM10 čestica u rasponu od 150-200 µg/m3 širom Grčke i zapadne Turske, što znatno premašuje dnevni prosječni prag izloženosti od 50 µg/m3 koji je postavljen prema smjernicama Evropske unije za ovu vrstu zagađivača.

Mark Parington, viši naučnik u CAMS-u, istakao je da prenos saharskog pijeska preko Sredozemlja nije neuobičajen, ali je primijećen porast intenziteta i učestalosti ovih događaja posljednjih godina.

- Važno je kontinuirano pratiti našu atmosferu kako bismo razumjeli promjene u kvalitetu zraka - rekao je Parington.

Saharski pijesak je prirodna pojava koja se javlja kada jaki vjetrovi duvaju kroz suhu Saharu, podižući i prenoseći čestice na velike udaljenosti. Ove oluje se najčešće javljaju tokom zimskih, proljetnih i jesenskih mjeseci.

Stanovništvu se savjetuje oprez i praćenje uputstava lokalnih vlasti kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje.