Najmanje jedanaest ljudi je poginulo, a deseci su povrijeđeni u požaru niskog rastinja koji je vjetar proširio na nekoliko sela na jugoistoku Turske, odnijevši i živote stotina životinja, a s požarima se danas bori i Grčka.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca izvijestio je o "jedanaest smrtnih slučajeva i 78 povrijeđenih osoba", od kojih je pet moralo biti smješteno na intenzivnu njegu.

Koca je ranije rekao da ima "44 povrijeđenih, uključujući deset osoba u ozbiljnom stanju", u ovom ruralnom području koje se nalazi između gradova Diyarbakir i Mardin, blizu sirijske granice. Na društvenim mrežama naveliko se dijele fotografije na kojima deseci koza, ovaca i magaraca leže u izgorjeloj travi, u uglavnom poljoprivrednoj i stočarskoj regiji.

Izgorjelo mnogo životinja: Požar u Turskoj, jedanaest mrtvih, 78 povrijeđenih

Vatra zahvatila pet sela

Prema ministru unutrašnjih poslova Aliju Yerlikayi, požar je izbio kasno u četvrtak zbog paljenja strništa u području koje se nalazi tridesetak kilometara južno od grada Diyarbakira, gdje se termometar danju penje iznad 40 stepeni.

Plamen se proširio vjetrom i brzo zahvatio pet sela.

Požar je tokom noći stavljen pod kontrolu, ali su službe danas i dalje na terenu zbog straha od ponovnog razbuktavanja vatre, kaže ministar.

Požari u Grčkoj

I Grčka se u petak bori s nekoliko šumskih požara na južnom dijelu svog kopna koje raspiruju olujni vjetrovi.

Deseci vatrogasaca uz pomoć osam aviona raspoređeni su u regijama Achaia i Ilia te u blizini grada Kranidija na poluotoku Peloponezu. Stanovnicima nekoliko sela u tim područjima rečeno je da napuste svoje domove.

Šumski požari česti su u ovoj mediteranskoj zemlji, ali postaju sve razorniji kako su ljeta postala toplija i suša, što naučnici povezuju s klimatskim promjenama.

-Brzina vjetra često prelazi 95 kilometara na sat što sprečava približavanje aviona - rekao je glasnogovornik grčke vatrogasne brigade Vasilis Vathrakogiannis na brifingu za novinare.


-Sve snage civilne zaštite danas su u pripravnosti - dodao je, jer je u zemlji u nekoliko sati izbilo oko 45 šumskih požara. Još jedan šumski požar koji je nakratko zaprijetio kućama u obalnom gradu u blizini Atene obuzdan je ranije danas, saopćili su vatrogasci, piše Index.hr.