Izrael je u srijedu objavio da provodi novu vojnu akciju protiv Hamasa u središnjem dijelu Pojasa Gaze, uoči razgovora američkih i katarskih posrednika koji nastoje finalizirati dogovor o prekidu vatre.

Palestinski ljekari rekli su da su u zračnim napadima u tom području poginuli deseci ljudi. Oružano krilo Hamasa i Islamski džihad objavili su da su vodili borbe s izraelskim snagama širom Pojasa Gaze i da su koristili protutenkovske rakete i granate.

Najmanje 44 Palestinca poginulo je od utorka u izraelskim vojnim napadima u središnjem dijelu Pojasa Gaze, rekli su zdravstveni dužnosnici u enklavi.

- Bombardiranje nije prestalo cijelu noć - rekla je Aya (30), prognanica u Deir Al-Balahu.

Među poginulima je dvoje djece. Poginuli su sa svojom majkom, rekli su očevici.

- Ovo nije rat, ovo je razaranje koje se ne može opisati riječima - rekao je njihov otac Abu Muhamend Abu Saif.

Izraelska vojska objavila je da avioni gađaju Hamasove mete u središnjem dijelu Pojasa Gaze i da kopnene snage djeluju u području izbjegličkog naselja Al-Bureidža "na fokusiran način na osnovi obavještajnih uputa" .

- Snage 98. divizije počele su preciznu kampanju u području Istočnog Bureidža i Istočnog Deira al-Balaha, iznad i pod zemljom u isto vrijeme - po priopćenju izraelske vojske.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage poslale tenkove u Bureidž i da avioni i tenkovi napadaju obližnja naselja Al-Maghazi i Al-Nuseirat te grad Deir Al-Balah, u koji tenkovi nisu ušli.

- Svaki put kada govore o novim pregovorima o prekidu vatre, okupacijske snage koriste jedan grad ili izbjeglički kamp kao sredstvo pritiska. Zašto bi civili, ljudi koji su na sigurnom u svojim domovima ili šatorima, trebali plaćati? Zašto ne mogu Arapi i svijet zaustaviti rat - rekla je Aya za Reuters putem aplikacije za chat, piše Jutarnji.