Palestinci su ponovo dobili naređenje izraelske vojske da napuste područja Gaze koja su bila bombardovana i uglavnom ispražnjena početkom rata, prenio je Associated Press.

Najnovije naredbe odnose se na Shijaiyah i druge četvrti u kojima su stanovnici prijavili teško bombardovanje u četvrtak.

Pripadnici civilne odbrane Gaze su rekli da su zračni napadi pogodili pet domova, pri čemu su najmanje tri osobe poginule, a šest je ranjeno. Rečeno je da spasioci još uvijek kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima.

Palestinska služba za hitne slučajeve saopštila je da je broj ubijenih u Shiijaiyahu u izraelskim napadima najmanje sedam.

AP prenosi da su stanovnici Shijaiyaha u grupi za razmjenu poruka podijelili video na kojem se vidi kako veliki broj ljudi bježi iz susjedstva pješke sa svojim stvarima u naručju.

Izraelska vojska je potvrdila da djeluje u naselju Shujayea u gradu Gazi nakon što je primila obavještajne podatke koji su, kako kaže, signalizirali prisustvo "terorista i terorističke infrastrukture".

Emiter je citirao ažuriranje situacije izraelske vojske na Telegramu:

-Trupe su tokom dana započele ciljanu aktivnost u oblasti Shujayea. Preko noći su počeli da vrše ciljane racije na tom području.