Izraelska vojska je saopštila da je stigla do obale Sredozemnog mora milionskog grada Rafe na jugu Pojasa Gaze i tako u potpunosti preuzela kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, izolirajući tako Pojas Gaze od ostatka svijeta, prenosi Anadolija.

IDF (Izraelske odbrambene snage) su prošle sedmice objavile da su uspostavile “operativnu kontrolu” nad čitavim putem duž granice Egipta i Pojasa Gaze.

U to vrijeme je rečeno da su vojnici raspoređeni na većem dijelu pograničnog koridora i da je preostao mali dio kraj obale gdje nema kopnenih snaga, ali da se područje kontroliše nadgledanjem i vatrom.

Stanovnici su za agenciju Reuters izjavili da su izraelski tenkovi napredovali dalje na zapad u Rafi, ka Sredozemnom moru.

Oni su rekli da su oklopna vozila preuzela veću kontrolu duž granice sa Egiptom i da je izvedeno nekoliko upada u cetralni i zapadni dio grada.

Zdravsterni zvačnici su saopštili da su dva Palestinca ubijena i nekoliko ih je ranjeno u artiljerijskoj vatri na zapad Rafe.

Neki stanovnici su izjavili da su videli tenkove u Al-Izvi području na krajnjem sjeverozapadu Rafe blizu obale Sredozemnog mora.

Izrael je saopštio da nije spreman da dopusti Palestinskoj upravi, koja vlada dijelovima druge palestinske teritorije, okupirane Zapadne obale, da ima učešća u kontroli graničnog prijelaza Rafa, javio je američki portal Axios, pozivajući se na četiri američka i izraelska zvaničnika.

Prijelaz na granici Gaze i Egipta je zatvoren od početka maja kada je izraelska vojska preuzela kontrolu nad njegovom palestinskom stranom.

Egipat je rekao da odbija da ga ponovo otvori dok se ne vrati pod palestinsku kontrolu, kako bi izbjegao da bude saučesnik izraelske vojne operacije u Rafi.

Pod pritiskom SAD-a obje strane su u principu pristale prošle sedmice da otvore prijelaz za humanitarnu pomoć, ali nije bilo napretka ka ostvarenju tog cilja.

Dva izraelska izvora rekla su za Axios da je pred sastanak o tome u Kairu u nedjelju premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao svom kabinetu da nije spreman da dopusti Palestinskoj upravi da kontroliše prijelaz.