Izraelska vojska najavila je svakodnevne "taktičke pauze" u svojim aktivnostima na jugu pojasa Gaze kako bi se omogućilo više isporuka pomoći.

Pauze "će se održavati od 08:00 do 19:00 svaki dan do daljnjega duž ceste koja vodi od prijelaza Kerem Shalom do ceste Salah al-Din i zatim dalje prema sjeveru", objavile su Izraelske obrambene snage (IDF) na platformi X.

Izraelska vojska najavila 'taktičke pauze'

Cilj pauze je "povećati količinu humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu", dodao je IDF. Ruta vodi južno od grada Rafaha na jugu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja svoje međunarodne operacije.

Odluka je donesena u sklopu napora da se "poveća količina humanitarne pomoći koja ulazi u Pojas Gaze" nakon razgovora s UN-om i drugim organizacijama, objavila je vojska.

Do nje dolazi u trenutku kada se na diplomatskom frontu čini da blijede nade za prekid vatre zbog kontradiktornih zahtjeva Izraela i Hamasa koji ostavljaju male šanse da se ostvari plan koji je krajem maja objavio američki predsjednik Joe Biden, piše Hina.

Izraelska vojska najavila 'taktičke pauze'



Rat traje više od osam mjeseci

Prema UN-u, glad prijeti Pojasu Gaze gdje je 75 posto od oko 2.4 miliona stanovnika raseljeno zbog rata. Više od 8000 djece mlađe od pet godina liječeno je od akutne pothranjenosti u Gazi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izrael smatra Rafah posljednjim uporištem palestinske grupe Hamas. Rat u Gazi izazvan je najgorim masakrom u historiji Izraela s više od 1200 mrtvih, koji su proveli teroristi Hamasa i drugih ekstremističkih skupina u Izraelu 7. oktobra prošle godine.

Postupci izraelske vojske kritizirani su na međunarodnom nivou, posebno operacije u Rafahu, gdje su mnogi Palestinci potražili utočište od rata. Prema tijelima nadležnim za zdravstvo koje kontrolira Hamas, više od 37.000 ljudi je ubijeno, a više od 85.000 povrijeđeno tokom izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Brojke, koje uključuju vojsku i civile, trenutno se ne mogu neovisno provjeriti. Izraelska vojska objavila je jučer smrt osam vojnika u Pojasu Gaze, gdje već više od osam mjeseci bjesni rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.