Izraelska vojska je u srijedu proširila upad u Rafah na najjužnijem dijelu Pojasa Gaze, uz napredovanje prema istočnim područjima izbjegličkih kampova Al-Bureij i Al-Maghazi, u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Očevici su dopisniku Agencije Anadolija potvrdili napredovanje izraelskih vojnih vozila prema području "Istočne garaže" i u blizini džamije Al-Awda u centru Rafaha.

Dodali da napredovanje izraelske vojske dolazi tokom jakog izraelskog artiljerijskog granatiranja Rafaha.

Reporter Anadolua naveo je da je u Khan Younisu, izraelska vojska izvršila upad u grad Al-Qarara, na istoku Khan Younisa, navodi.

U centralnom Pojasu Gaze, izraelska vojska je izvršila ograničeni upad prema istočnim područjima izbjegličkih kampova Al-Bureij i Al-Maghazi pod jakim artiljerijskim granatiranjem tog područja, pri čemu su mnogi Palestinci ubijeni.

Ministarstvo zdravlja tek treba da potvrdi broj nastradalih u toj oblasti.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.500 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a skoro 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.