Od oktobra 2023. godine Srbiju je posjetilo bar sedam izraelskih vojnih aviona, pokazuje zajedničko istraživanje BIRN-a i izraelskog lista Haaretz. Šest letova – u februaru, martu i maju – poklapaju se sa izvozom srpskog naoružanja vrijednog 15.7 miliona eura u zemlju koja se sumnjiči za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, piše BIRN.

Ljubitelji vazduhoplovstva u Srbiji 5. februara ove godine u 14.17 sati imali su priliku da na aerodromu „Nikola Tesla“ vide rijetku „pticu“ – Boing 707-300, izraelski vojni avion serijskog broja 272, koji, između ostalog, služi i kao transportni avion, piše BIRN.

Dok je Boing odmarao na beogradskom aerodromu, šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini objavio je na svom Twitter nalogu da je oko „100.000 ljudi ubijeno, ranjeno ili je nestalo“ tokom sukoba u Gazi, dok je „80 posto stanovništva raseljeno, većina po nekoliko puta“.

Nekoliko sati kasnije, tačno u 18.04, prema pisanju BIRN-a, izraelski vojni Boing je poletio i malo je vjerovatno da je bio prazan. Dodaju i da podaci sa open-source stranica koje prate avionske letove pokazuju da je njegovo odredište bila izraelska vazduhoplovna vojna baza Nevatim, smještena nedaleko od grada Berševe u jugoistočnom dijelu Izraela.

Upravo je u februaru 2024. godine, prema carinskim podacima koje skuplja poslovni portal, a kojim je BIRN imao pristup vodeće, državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, izvezlo robu vrijednu 510.000 eura u Izrael.

Prema zajedničkom istraživanju BIRN-a i izraelskog lista Haaretz, let od 5. februara ove godine bio je jedan od bar šest koji se podudaraju sa izvozom srpskog naoružanja u Izrael od oktobra 2023. i napada Hamasa nakon kojeg je izraelska vojska započela invaziju na Gazu.

Tri sedmice nakon što je prvi izraelski transportni avion sletio u Beograd, 26. februara, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanyahu razgovarali su telefonom.

Vučić je na Instagramu objavio da su vodili „dobar razgovor“ o daljem „unapređenju bilateralnih odnosa“. Izraelski premijer bio je mnogo entuzijastičniji, nazivajući Vučića iskrenim prijateljem.

- Upravo sam imao plodonosan razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Aleksandar je iskreni prijatelj Izraela, i ja sam izrazio zahvalnost za nepokolebljivu podršku, kako na riječima tako i na djelima - napisao je Netanyahu na X-u.

Bio je to 143. dan napada Izraela na Gazu.

Tri sedmice kasnije, 18. marta – nešto manje od mjesec dana od apela eksperata za ljudska prava UN-a protiv prodaje oružja Izraelu – dva izraelska vojna aviona sletjela su na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, jedan za drugim.

Prvo je sletio „povratnik“ iz februara, Boing 707-300, serijskog broja 272. Sletio je u 16:37, a napustio Srbiju u 20:04.

Samo 42 minuta kasnije, pojavio se i izraelski transportni avion Lockheed C-130J, serijskog broja 662. Na pisti je proveo nešto više od dva sata.

Oba aviona su se vratila u vazduhoplovnu vojnu bazu Nevatim u jugoistočnom Izraelu. Njihov dolazak se poklapa sa izvozom SDPR-a u Izrael u vrijednosti od 14 miliona eura.

Još skorije, 26. maja, uprkos apelu eksperata UN-a da se oružje ne dostavlja Izraelu, čak tri izraelska vojna aviona sletjiela su u Beograd jedan za drugim, da bi se istog dana vratila u izraelsku vazduhoplovnu vojnu bazu Nevatim. Njihov dolazak se poklapa sa izvozom SDPR-a u Izrael u maju u vrjednosti od 1.170.000 eura.

Ukupno, od oktobra 2023. godine do danas BIRN i Haaretz identifikovali su sedam izraelskih vojnih letova iz Srbije u Izrael, dok je u istom pravcu zabilježen i jedan let privatnog avio-prevoznika poznatog po prevozu opasnog tereta, među kojima je i naoružanje.

Od napada Hamasa 7. oktobra do danas izraelska vojska ubila je preko 36.000 Palestinaca, a među stradalima je veliki broj žena i djece.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je režimu Aleksandra Vučića, pored novca, motiv za izvoz oružja Izraelu i održavanje dobrih odnosa sa Zapadom, slično kao što radi sa srpskim naoružanjem koje završava u Ukrajini. On, međutim, naglašava da izvoz oružja u Izrael u ovom trenutku Srbiju može da učini i saučesnikom u masovnom ubijanju Palestinaca.

- Povećavati izvoz naoružanja ili municije u Izrael u ovom trenutku ne ide na ponos zemlji koja to radi. U momentu dok se Izrael tuži za genocid pred Međunarodnim sudom, saučestvovanje u masovnim ubistvima Palestinaca ne ide na čast nikome - kaže Jakšić za BIRN/Haaretz.