Službena kampanja za izbore za guvernera Tokija započela je prošle sedmice s rekordnih 56 kandidata koji učestvuju, više nego dvostruko u odnosu na 22 kandidata koliko ih je bilo prije četiri godine.

Dvije vodeće osobe su TV voditeljice koje su postale političarke, Yuriko Koike, 71, i Renho Saito, 56. Prva, koja se natječe za svoj treći mandat, ima potporu vladajuće Liberalno-demokratske stranke, dok potonju podržavaju glavne opozicione stranke.

Ostala imena koja se ističu su Shinji Ishimaru (41), bivši gradonačelnik grada Akitakata, i Toshio Tamogami (75), koji je prethodno služio kao načelnik stožera japanskih zračnih odbrambenih snaga.

Postoji nekoliko kandidata za koje se čini da se natječu samo radi izlaganja. Jedna od najkontroverznijih osoba je Yusuke Kawai, koji se na izborima za guvernera Chibe 2021. kandidirao odjeven poput Jokera.

Japanski populizam otišao je korak dalje: Ovo je kandidat za guvernera Tokija

Na dan otvaranja kampanje za vruću fotelju guvernera Tokija, postavio je postere gotovo golu"gyaru" idola po imenu Miu Sakurai, koja je pristaša njegove kampanje, kako bi "promicao važnost slobode izražavanja". Kawaija je policija naknadno upozorila zbog mogućeg kršenja zakona, pa je sklonio sporne plakate.

Međutim, Kawai je iskoristio svoje zakonsko pravo, pa se pojavio na državnoj televiziji potpuno obučen i našminkan u stilu pokojnog Heatha Ledgera, koji je glumio Jokera u filmskoj triologiji Dark Knight.

Dok u ostatku svijeta sve više političara liči na cirkusante, influensere ili jednostavno baje (kao u BiH što imamo slučaj sa Miloradom Dodikom), Japanci su (opet) otišli korak dalje.

Ne bi nas čudilo kad bi se na predsjedničkim izborima pojavio Spider-Man ili Batman.