Hadždž je obaveza svakog muslimana koji je mogućnosti da obavi ovaj ibadet. Naš današnji gost je bio počašćen da obavi hadždž i dva puta umru.

Gost našeg bajramskog programa bio je nutricionista Mithat Jašić.

-Ja sam bio od onih sretnika da sam obavio hadždž i dva puta umru. Svo društvo koje je bilo sam mnom je također uživalo. Bogatstvo nije samo u procedurama koje su jednostavnoe. Ta procedura se lahko nauči. Imate svi hadžijsku dovu koja se nauči u putu. To je veličanstveno mjesto jer je to za nas veoma sveto mjesto. Također, to je mjesto raznolikosti kultura, boja, rasa, govora, jezika. Svi na isti način obavljamo molitvu ali i hadžddž – kaže Jašić.

Jašić ističe kako je hadždž mjesto raznolikosti gdje se također oblače ihrami u koje nas kasnije prilikom okončanaj ovosvjetskog života umotavaju u njih.

-Moja je preporuka da svi koji su u mogućnosti iz emotivnog doživljaja obave hadždž ali i da osjete bogastvo raznolikosti. Allah nas o tome uči u Kur'anu. Obavezni smo da prihvatamo druge kakvi jesu a ne kakvim ih mi vidimo. Zanimljivo je i nošenej ihrama koje nosite kući nakon obavljenog hadždžda. Kada završite ovaj život u to vas umotaju – ističe Jašić.

Bošnjaci su specifični jer žive na evropskom kontinentu ali i praktikuju islam i islamske propise. Ističe kako je Tuzla dobar primjer kako se živi islam.

-Mi smo sa prihvaćenom evropskom kulturom ali i zadržavamo svoju vjeru. Tuzla je bila grad sa najviše muslimana i an neki način se poštovala religija tako da smo na to ponosni. Mene kao profesora prihvataju u svijetu a pogotovo kada kažem da sam hadžija – isitče Jašić.