Sumnja navijača Bostona počela je prije nego što je Jaylen Brown uopće obukao dres slavnih Celticsa. Ljubitelji u TD Gardenu su izviždali izbor na NBA draftu 2016. Potom su vlasnika Wyca Grousbecka počastili istom reakcijom kada je izašao da objasni odluku.



Brown nije bio uznemiren. "Idem u rat za ovaj grad", rekao je te noći. Kao i Grousbeck. "Veoma smo sretni što gradimo tim s Jaylenom Brownom", rekao je Grousbeck. "Smatramo da ima fizičku građu i takmičarski nagon, i motoriku, i vještine, i zaista važan karakter i inteligenciju... Radujem se što ćemo ga imati u zelenom dresu Celticsa i mislimo da je to pravi potez za naš tim u ovom trenutku, ali i u budućnosti."



Tokom proteklih osam godina, Brown je neumorno radio da dokaže da je Grousbeck bio u pravu, a svi ostali u krivu. Da pokaže da je bio pravi izbor, da je igrač All-Star kalibra, da je zaslužio najbogatiji ugovor u historiji NBA-a, a sada je sve to potvrdio tako što je Bostonu donio prvenstvo koje su čekali 15 godina.

Jaylen Brown:Od izviždanog izbora na draftu do MVP-a finala NBA lige.

Neki igrači su imali podrške očeva košarkaša pa im je put do zvijezda bio znatno lakši, ali to nije bio slučaj s Jaylenom. Odrastao je s bratom Quentinom, ali njegov izbor nije bila košarka na početku, nego šah, a za to je zaslužan njegov djed Willie Brown.



I to nije bila samo zabava ili hobi, već ozbiljno zanimanje za Jaylena u srednjoj školi gdje je postao kapiten tima. Mnogi će reći da će mu šah kasnije mnogo pomoći u košarci gdje često zna kako odigrati potez unaprijed te nadmudriti protivnike.



Atletske osobine naslijedio je od oca Marsellesa Browna koji je bio profesionalni bokser. Brown nije bio prosječan tinejdžer jer je radije dane provodio na košarkaškom terenu nego na X box konzoli koju je dobio na poklon od svoje majke. Tada se iz dana u dan rađa ljubav prema košarci.



Ali dalek je put još bio do NBA lige iako je na univerzitetu dobio sve moguće nagrade za najboljeg igrača. Ipak, 2016. godine kao treći pik izabran je od velikih Boston Celticsa.


Jaylen Brown:Od izviždanog izbora na draftu do MVP-a finala NBA lige.

Tokom nastupa za Celticse dva puta je bio izabran u All-Star tim i njegova igra je strašno napredovala te je uz Jaysona Tatuma bio glavna uzdanica Bostona na putu do nove titule prvaka.
Zato ni ne čudi što je potpisao supermax ugovor od 290 miliona dolara za pet godina čime je postao najplaćeniji igrač lige.

Jaylen Brown:Od izviždanog izbora na draftu do MVP-a finala NBA lige.


Brown je u ponedjeljak navečer završio svoj put u stilu s 21 poenom, osam skokova i šest asistencija u pobjedi Celticsa u petoj utakmici, rezultatom 106-88, nad Dallas Mavericksima, kako bi osvojio NBA finale 2024. i dao legendarnoj franšizi dugo očekivanu 18. titulu. To što je Brown proglašen za MVP-a finala nakon prosječnih 20,8 poena, 5,4 skoka i 5 asistencija u seriji samo je učinilo noć još ljepšom.

Jaylen Brown:Od izviždanog izbora na draftu do MVP-a finala NBA lige.

Brown više nema šta dokazivati. Ni navijačima, ni medijima, ni Celticsima, ni sebi.

On je NBA šampion. On je MVP finala. I on ne ide nikuda.