U našoj zemlji, kao i širom svijeta, političari često obećavaju prosperitet i rast, često koristeći prosječnu platu kao ključni pokazatelj ekonomske dobrobiti.

Nedavne najave da će prosječna plata u RS do 2026. godine dostići 1000 eura postavljaju pitanje koliko su takva obećanja realna i koliko odražavaju stvarno stanje u društvu.

Ekonomisti upozoravaju da prosječna plata nije uvijek najbolji pokazatelj zbog svoje osjetljivosti na ekstremno visoke i niske primanja.

Umjesto toga, naglašavaju važnost medijalne plate kao srednje vrijednosti koja bi pružila realniju sliku o standardu života u RS.

Postoji i široko rasprostranjeno mišljenje da država ne može sama odrediti visinu plata u privredi, već da je to u velikoj mjeri u rukama poslodavaca i strukturnih promjena u privrednom sektoru.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS, ističe za BN da je ključ za povećanje plata promjena u strukturi privrede i sposobnost privrede da zaradi više.

U istom kontekstu, sindikati RS-a naglašavaju potrebu za povećanjem plata svim kategorijama radnika, ne samo određenim grupama, kako bi se zadržala radna snaga u zemlji.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, ističe važnost balansa između radnih mjesta i naglašava da većina radnika u RS-u prima minimalne plate, što nije održivo za poboljšanje kvaliteta života.

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije veće plate. Također se naglašava da je kupovna moć novca u padu, što dodatno utječe na realnost prosječne plate i njeno značenje u svakodnevnom životu.