Forbes je objavio nove podatke o najbogatijim ljudima na svijetu, a na tronu je zasjeo Elon Musk. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 221.4 bilijardu dolara. Slijede ga Jeff Bezos s 210, Bernard Arnault s 193, Mark Zuckerberg s 176 i Larry Ellison s 173.

Musk je osnivač, glavni izvršni direktor i glavni tehnološki suradnik SpaceX-a, suosnivač, investitor, izvršni direktor i arhitekt proizvoda Tesla Inc; supredsjedatelj OpenAI, osnivač i glavni izvršni direktor Neuralink-a i osnivač The Boring Company (2016). Musk je također suosnivač i bivši predsjednik SolarCity-ja, suosnivač Zip2 i osnivač X.com, koji se spojio s Confinity i uzeo ime PayPal.

Ipak, inženjer i izumitelj, imao je teško odrastanje o kojem je svojedobno progovorila njegova majka Maye. Ona se s 15 godina počela baviti manekenstvom, a kada je završila fakultet, otvorila je nutricionističku kliniku.

S 22 godine se udala za inženjera Errola Muska te je devet mjeseci kasnije, 28. juna 1971. rodila sina Elona. Supružnici su poslije njega dobili i sina Kimbala te kćer Toscu. Maye je brak s Errolom bio noćna mora jer ju je psihički i fizički zlostavljao te ju natjerao da prekine svaki kontakt sa svojom porodicom.

Ipak, nije mogla tražiti razvod jer prema tadašnjim zakonima Južne Afrike to nije bilo dovoljno da okončaju svoj brak. Tek je devet godina nakon udaje uspjela dobiti rastavu. Odselila je s djecom od supruga Errola i sama odgajala djecu te su se borili s teškim financijskim stanjem.

Jedno dijete ga se odreklo, drugo umrlo: Najbogatiji čovjek svijeta otac je 12 djece

Nisu si mogli priuštiti ni odlaske u kino ili restoran, a otkrila je kakav je Elon bio u djetinjstvu. Puno je čitao i živio je u nekom svom svijetu pa su njegovi roditelji išli kod doktora jer su bili uvjereni da je gluh. Uskoro su ga privukli računari i s 12 godina je zaradio novac za svoj prvi program, no trpio je zadirkivanja vršnjaka i nije imao prijatelja.

Inače, osim što milijarder posljednjih godina dobiva pozornost zbog svojih poslovnih uspjeha, privlači i pažnju privatnim životom koji je posebno došao u fokus zbog suđenja između Amber Heard i Johnnyja Deppa. Naime, Elon je jako patio za glumicom koja je navodno bila nasilna prema njemu baš kao i prema Deppu. Prvi put su prekinuli 2017. godine zbog prenatrpanih rasporeda, ponovno su se spojili 2018., ali ni to nije dugo potrajalo.

Elon je došao u središte pozornosti i kada je njegov sin Xavier Musk podnio sudu zahtjev za promjenom svog spola iz muškog u žensko te je tražio da mu se makne očevo prezime. Kako je pisao Daily Mail, predao je papirologiju u Santa Monici 18. aprila i želi da ga se počne oslovljati pod imenom Vivian Jenna Wilson. Transrodni tinejdžer je objasnio kako želi nositi prezime svoje majke kako bi se distancirao od oca.

Podsjećanja radi, Elon je s bivšom suprugom, spisateljicom Justine Wilson dobio blizance Xaviera i Griffina te trojke, Damiana, Saxona i Kaija. Nekadašnji supružnici su dobili i sina Nevadu, koji je preminuo 2002. godine u desetoj sedmici života od sindroma iznenadne smrti. Milijarder je ostavio Justine nakon osam godina braka zbog glumice Talulah Riley kojom se ženio čak dva puta.

Elon je u decembru 2021. godine dobio drugo dijete, kćer Exu Dark Sideræl s bivšom djevojkom, 17 godina mlađom pjevačicom Grimes, a vijest je iznenadila javnost. Imaju i sina X Æ A-Xii koji je rođen u maju 2020.

Početkom godine dobio je i treće dijete sa Shivon Zilis, direktoricom posebnih projekata u Neuralink Corpu, kompaniji koju je također osnovao. To bi značilo da je Musk otac ukupno dvanaestero djece koje je dobio s tri različite žene tokom posljednjih 20 godina.