Sastojci za pica tikvice:

4 srednje velike tikvice
200 g isjeckanog paradajza
125 g sosa od paradajza
125 g sira mocarela
3 kašike rendanog parmezana
3 kašike isjeckanih crnih maslina
1 manji luk
1-2 čehna bijelog luka
maslinovo ulje
so i biber po ukusu
svježi bosiljak

Priprema pice od tikvica:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

2. Tikvice prepolovite i kašičicom izdubite sredinu. Ostavite samo oko jedan centimetar ploda pored kore tikvice.

3. Tikvice posolite i pobiberite i stavite na papir za pečenje. Stavite ih u rernu na 8 do 10 minuta dok ne omekšaju.

4. Polovinu tikvice očišćene od koštica isjeckajte na male komadiće i prodinstajte na ulju zajedno sa sjeckanim lukom i bijelim lukom. Kuhajte oko tri do četiri minuta dok povrće ne omekša.

5. Dodajte sjeckani paradajz i paradajz sos i sve zajedno kuhajte još dva minuta.

6. Sos ravnomjerno podijelite na prepolovljene pečene tikvice.

7. Na tikvice dodajte rendani sir i masline. Po želji možete dodati malo salame.

8. Punjene tikvice vratite u rernu i kratko zapecite dok se sir ne otopi.

9. Poslužite sa svježim bosiljkom.