Vesela atmosfera danas je obilježila emisiju "Ramazanska sofra".

Naši Miran, Safet i Enis su pripremali specifična jela, a neka od njih su određena današnjom gošćom.

Ona dolazi iz najtoplijeg dijela naše zemlje, iz Blagaja, a zove se Sabiha Šarić.

Jela inspirisana tradicijom: Tikvenica i smokvara po receptu iz Blagaja u 'Ramazanskoj sofri'

Miran je ispričao da se dobro sjeća njene smokvare i tikvenice, te da je čekao trenutak da je ugosti u studiju kako bi to demonstrirala i napravila.

"U BiH žive zaista predivne žene, koje su posvećene svojim domaćinstvima i onome što rade, kuhanju, hrani i posebno ramazanu. Vi ste ostavili poseban dojam na nas" - rekao je Miran.

Jela inspirisana tradicijom: Tikvenica i smokvara po receptu iz Blagaja u 'Ramazanskoj sofri'

Sabiha je istakla da je ramazan najljepši mjesec, te se u skladu s tim oblačimo, i posebnu hranu kuhamo te nastojimo da na našu djecu prenesemo to, jer imamo nešto što puno vrijedi.

Pokazala je kako se pravi smokvara od pravog domaćeg pekmeza, koja je pravi brend Blagaja.

"To je jedan klasični, starinski kolač, koji ne smije da se zaboravi, i mora da se radi. Trudim se i svojoj djeci, unučadima ali i dobrim ljudima da pokažem recept" - kaže Sabiha.

Jela inspirisana tradicijom: Tikvenica i smokvara po receptu iz Blagaja u 'Ramazanskoj sofri'

Pripremila je i domaću pitu tikvenicu, ali i peksimete i topu.

Enis je pripremio kiselu tarhanu koja se radi sa kvasom, a Safet bulgur sa povrćem i sa kockicama mesa, kao i salatu sa pavlakom i repom.