S obzirom da ne velike ljetne vrućine, ishrana treba biti drugačija i prilagođena visokim temperaturama. Bitno je da se organizam ne opetereti hranom koja sama po sebi uzrokuje dodatno zagrijavanje tijela.

Stoga, preopručuje se hrana za brzo hlađenje tijela. Evo šta stručnjaci savjetuju da konzumirate na visokom temperaturama:

Voće

Voće predstavlja odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa koji nude dodatnu ljetnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Također, voće obiluje vodom koja osobito ljeti služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tekućine te istovremeno hladi.

Povrće

Baš poput voća i povrće je vrijedan izvor nutrijenata, osobito antioksidansa. Povrće, u pravilu, sadrži i znatan udio vode pa na prirodan način hladi tijelo i nadoknađuje izgubljenu tekućinu. I povrće i voće obiluje kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i kojeg je za optimalno funkcioniranje organizma nužno nadoknaditi.

Salate

Najbrži recept za osvježenje je priprema voćnih i salata od povrća. Jedite salate od paradajza, krastavca, paprike, tikvice, patlidžana i zelenu salatu. Osim toga, korisne su i voćen salate od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa.. Dodatkom skuhanih i ohlađenih žitarica, te laganog mesa peradi ili ribe salate postaju osvježavajući, hranjiv i lakoprobavljiv glavni obrok idealan za nesnosne žege.

Jelo i piće na velikim vrućinama: Koje namirnice će vas rashladiti?

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija jer čini dobro crijevnoj mikroflori. Odlično pristaje tijekom toplih ljetnih dana jer osvježava i hladi. O prikladnosti ove namirnice za vruće ljetne dane svjedoče i nacionalni specijaliteti iz toplih zemalja – indijski Lhassi i grčki Tzatziki – jela koja osvježavaju i hlade, a osnovni sastojak im je jogurt.


Piće

Tijelo se uslijed velikih ljetnih vrućina rashlađuje znojenjem izlučujući pritom toksine, ali i elektrolite i vodu koje je neophodno neprestano rashlađivati. Kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu i pružili organizmu osvježenje, najbolje je posegnuti za vodom i nezaslađenim čajem.


Hladne supe

Za izrazito vrućih dana, idealan obrok može biti samo hladna čorbe koja neće opteretiti probavu i tako dovesti do pregrijavanja. Pritom prednost daj laganoj povrtnoj supi s dodatkom krastavca ili tikvice.