Stanovnici Jerusalema spremaju se za marš sa zastavama kroz muslimanske dijelove Starog grada. Riječ je o događaju koji često praćen nasiljem.
Maršom na Dan Jerusalema koji organizira hiljade židovskih nacionalista slavi se zauzimanje istočnog Jerusalema i njegovih svetih mjesta u ratu 1967. godine.

Tokom marša često dolazi do nasilnih sukoba između nacionalista i palestinskih stanovnika Starog grada, ali i do govora mržnje protiv Arapa i vandaliziranja palestinske imovine. Nakon nemira 2021., premijer Benjamin Netanyahu naredio je promjenu rute kako bi se izbjegla glavna muslimanska saobraćajnica, ali nasilje tog dana ipak je doprinijelo izbijanju 11-dnevnog rata između Izraela i Hamasa.

2022. ruta nije promijenjena unatoč upozorenjima s nekoliko strana, uključujući bivšeg američkog ambasadora u Izraelu Toma Nidesa, da bi to moglo izazvati dodatno nasilje. Došlo je oko 70.000 ljudi, što je veći odaziv od uobičajenog. Tom prilikom su deseci ljudi povrijeđeni u izraelsko-palestinskim sukobima i sukobima s policijom, piše Guardian.


Oglasila se policija

Prošlogodišnji marš, koji je uslijedio nekoliko dana nakon prekida vatre kojim je okončano petodnevno nasilje između Izraela i Hamasa, prošla je bez incidenata.
Napetosti su ove godine na visokom nivou zbog višemjesečnog rata koji još uvijek traje.

Izraelski krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji je zadužen za policiju, najavio je prošle sedmice da će učestvovati i potaknuo pristaše da se pridruže. Izraelska policija saopćila je da će oko 3000 policajaca biti raspoređeno u Starom gradu i okolnim područjima u srijedu poslijepodne te da će nekoliko glavnih cesta biti zatvoreno.

-Policija poziva sudionike marša sa zastavama i javnost da slijede policijske upute, izbjegavaju bilo kakvo fizičko ili verbalno nasilje te omoguće da se događaj odvija sigurno uz strogo pridržavanje reda i zakona. Policija će se strogo pozabaviti svim ometanjima ili činovima nasilja - stoji u saopćenju policije.

Palestinske vlasti ili jordanski Waqf, koji upravlja muslimanskim svetim mjestima u Starom gradu, nisu odmah komentirali planove da se događaj održi kao i obično. Proteklih su godina arapski dužnosnici bili glasni u svom protivljenju tom događaju.

Židovi se ne smiju moliti na Brdu hrama

Ulice starog grada Jerusalema bile su mirne od izbijanja rata, s malo turista ili hodočasnika, a mnoge trgovine i restorani su zatvoreni.

Područje Brda hrama također je neobično tiho jer je Izrael od oktobra ograničio pristup mjestu za palestinske muškarce starije od 55 godina i žene starije od 50 godina.

Prema dugotrajnom kompromisnom sporazumu, Židovi smiju posjećivati, ali ne i moliti se na Brdu hrama. Međutim, posljednjih godina sve veći broj židovskih posjetitelja, koji se ponekad mole, rasplamsao je dugogodišnje strahove Palestinaca da Izrael planira anektirati to područje.

U maju je Ben-Gvir prvi put posjetio Brdo hrama nakon 7. oktobra. Njegova stranka Židovska moć dugo se zalagala za židovski suverenitet nad mjestom.