Usvojena je strategija za borbu protiv korupcije. Formiran je tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Ovo su pozitivne stvari sa sjednice Vijeća ministara. Negativna stvar jeste to što ministri iz entiteta RS ponovo agituju na gašenje Ureda visokog predstavnika. Pored toga, još nema državnog budžeta, već više od pola godine. Njegovo donošenje blokiraju ministri iz RS-a, a pitaju se zbog čega nam još treba OHR. Odgovor se sam nameće.

Nakon godina čekanja, Strategija za borbu protiv korupcije za naredne 4 godine danas je usvojena na Vijeću ministara. Ona predstavlja 71 mjeru i značajan je iskorak u koordinaciji s ostalim institutima i uredima za borbu protiv korupcije na državnom i entitetskom nivou.

Usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma bio je jedan od prioriteta za kandidatski status naše zemlje. Konačno je imenovana i radna grupa.

I dok sebe nazivaju najefikasnijim Vijećem ministara, više od pola godine nisu u stanju da usvoje budžet institucija. I ponovo opstrukcije ministara iz RS-a. Sve amortizuje ministar Konaković.

A onda priča o gašenju OHR-a. Navodno su neke članice PIC-a za to ili za ograničavanje ovlasti.
Posebno je strastven u dezavuisanju javnosti bio ministar Košarac.

A da ništa nije istina od toga što Košarac govori, potvrđuje posljednje nametnuto rješenje izmjene izbornog zakona u dijelu integriteta izbornog procesa. Domaćim političarima dato je mnogo vremena za dogovor, ali upravo stranka Staše Košarca, potpomognuta satelitima stranaka iz RS-a, ali i HDZ-a, bila je protiv.

I u pravu je Nešić, bilo bi normalno, ali u zemlji gdje OHR ne mora intervenisati zbog poteza i zakona iz NSRS-a koji su pogubni za državu. Stječe se dojam da OHR u BiH postoji samo kako bi državu branio od političko-agresorskih napada politike koju provode upravo te destruktivne i secesionističke politike.

(E.Ahmetašević)