Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange doživio je u srijedu u Australiji ekstatični doček nakon što se izjasnio krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži u sporazumu koji ga oslobađa 14-godišnje pravne bitke.

Assange se iskrcao iz privatnog aviona na aerodromu u Canberri nešto poslije 19.30 sati po lokalnom vremenu, mašući medijima koji su čekali i svojim pristalicama prije nego što je strastveno poljubio svoju ženu Stellu i podigao je sa zemlje.

Zagrlio je oca prije nego što je sa svojim pravnim timom ušao u zgradu terminala.

Australijski premijer Anthony Albanese, koji je godinama lobirao za oslobađanje Assangea, rekao je da je razgovarao s njim telefonom nakon što je njegov avion sletio.

- Večeras sam imao toplu raspravu s njim, bio je veoma velikodušan u svojim pohvalama naporima australske vlade - rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

- Australijska vlada se zalaže za australijske građane, to je ono što mi radimo, dodao je.


Assangeovim dolaskom završava se saga u kojoj je proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti i sedam godina u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu boreći se protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i SAD, gdje se suočio s 18 krivičnih prijava.

Te optužbe proizašle su iz objavljivanja WikiLeaksa 2010. stotina hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku - jednom od najvećih kršenja tajnih informacija u američkoj historiji.