Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se na američkom sudu u Saipanu krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u nagodbi s pravosuđem SAD-a kojom je okončana dugogodišnja pravna bitka, i napustio sudnicu kao slobodan čovjek, javljaju svjetske novinske agencije.

Sutkinja Ramona Manglona odobrila je nagodbu s tužiteljima čime je okončana 14-godišnja saga.

U skladu s nagodbom o priznanju krivice izrekla mu je zatvorsku kaznu koju je on već odslužio. Pet godina je proveo u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon što je pročitala presudu tužilaštvo je odmah povuklo svoj zahtjev za izručenje Assangea, što je bio veliki trenutak s obzirom na to da je osnivač WikiLeaksa proveo godine na sudu pokušavajući izbjeći izručenje SAD-u.

Sutkinja je rekla da se američka vlada složila da neće pokretati druge kaznene postupkeAssange se nasmiješio kad mu je ranije čestitala rođendan (sljedeće sedmice navršava 53 godine), rekavši da se nada da će započeti novi život s tom pozitivnom notom.


Priznao krivicu

Assange (52) je priznao na saslušanju na Sjevernomarijanskim otocima krivicu po jednoj tački optužnice koja ga je teretila da se urotio kako bi pribavio i objavio povjerljive američke odbrambene dokumente.On je sada slobodan čovjek i može se vratiti u svoju rodnu Australiju nakon godina provedenih u egzilu. Assangeova platforma WikiLeaks objavila je hiljade povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak.

Washington je tvrdio da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga pak slave kao heroja koji je kazneno progonjen zbog otkrivanja američkih zločina, piše Hina.


WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimak američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tokom američke invazije u Afganistanu.

Britanska policija uhapsila je Australca 2019. u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je boravio sedam godina.