Jutarnja kafa za ljude širom svijeta je neizostavni ritual koji obezbjeđuje energiju i fokus potrebnu za početak dana. Međutim, stručnjaci tvrde da vrijeme konzumiranja kafe igra ključnu ulogu u njenom uticaju na organizam.

Optimalno vrijeme za prvu kafu

Prema Libi Galvin postoji idealan trenutak da popijete svoju prvu šoljicu kafe. Ona preporučuje da se kafa pije oko 90 minuta nakon što kortizol, hormon stresa, dosegne vrhunac.

„Popijte kafu u roku od sat i po od buđenja, kada nivoi kortizola počnu da opadaju, da biste produžili ojsećaj jutarnje fokusiranosti“, savjetuje Galvin. Dakle, kafa služi kao produžetak prirodne budnosti, umjesto da je prerano stimuliše.

Kada popiti posljednju šolju?

Pored jutarnje rutine, važan je i trenutak posljednje šoljice kafe u toku dana. Galvin predlaže da popijete posljednju šolju prije ručka. Razlog? Kofein ostaje u tijelu mnogo duže nego što mnogi misle. Pet sati nakon konzumacije, polovina kofeina i dalje cirkuliše u tijelu, a može biti prisutna i do deset sati nakon prvog gutljaja.