Gost emisije „Anatomija života“ bio je uvaženi hafiz dr. Omar Nuhić, nutricionista. U našoj emisiji otkrio je možemo li sebi ponekad dati oduška. Prema onome kako smo živjeli ranije, a kako danas, s određenim stvarima ipak pretjerujemo.

- Količina, koliko unosimo stvari u odnosu na ranije, enormna je. Primjera radi, danas se projicira da svaki čovjek za godinu pojede od 50 do 100 kg šećera, znači, u toku godine dana po osobi. Sad to varira, oscilacija je u pitanju, međutim, zaista, kada čovjek pogleda, to je enormna količina - kazao je hafiz.
Balans je potreban u svemu.

- Međutim, ukoliko pretjerujemo, pravimo sebi zaista ogroman problem, jer ono što se prvenstveno dešava jeste da se mijenja ta mikroflora, odnosno mikrobiota ili naš odnos dobrih i loših bakterija na nivou crijeva i ovo je nešto što nas dugoročno košta našeg zdravstvenog stanja - pojasnio je dr. Nuhić.

Kako nam šećeri štete pojašnjava Dr. Nuhić u 'Anatomiji života'

S današnjim vremenom usporedio je vrijeme naših nana i djedova, koji su unosili šećer, ali nisu tako često obolijevali. Više o tome pogledajte u videu.

(S. Melez)