Od sutra počinje proces glasanja za novi saziv Evropskog parlamenta od čijeg rada, raspoloženja i pritiska prema Evropskoj komisiji umnogome zavisi i ideja daljeg proširenja EU pa tako i statusa naše zemlje u njenoj ambiciji da postane punopravna članica ove unije.
U večerašnjem izdanju emisije „7 plus“ predstavili smo i jedinog kandidata Bošnjaka koji se sa liste slovenačke partije lijevog spektra kandidirao da osvoji jedno od 720 zastupničkih mjesta na izborima na kojima može ukupno izaći 400 miliona ljudi.


Radi se o Fahiru Gutiću koji je državljanin Slovenije, ali je porijeklom Bošnjak iz Bosne i Hercegovine. Njega smo imali priliku pozdraviti i čuti posredstvom internetske veze dok je gost u studiju bio generalni sekretar Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.

- Najprije želim da kažem da stranka kojoj ja pripadam već deset godina zagovara priznanje nezavisnosti Palestine što se jučer i dogodilo, a ja vjerujem da je to velika i važna vijest ne samo za Palestinu i mirovni proces nego i za Sloveniju i veliki broj ljudi koji živi u Sloveniji - ističe na početku Fahir Gutić, komentarišući političku pripadnost i vrijednosti kojima pripada on i njegova stranka.


Komentarišući ovu odluku slovenačke vlade koja prati seriju predhodnih priznanja i drugih zemalja iz Evrope, Emir Zlatar je to povezao sa činjenicom da se pred našim očima formira jedan novi svjetski poredak.

- Radi se o procesu koji traje posljednje dvije decenije i nažalost ni jedna takva promjena do sada u svjetskoj historiji nije se desila bez nekog globalnog ili velikog rata. Nadajmo se i molimo se da to ne bude i ovaj put iako vidimo da pored Palestine danas imamo i rat u Evropi koji svakodnevno donose nove podjele i nove odnose snaga. Svijet danas vrije -ističe Emir Zlatar.

Govoreći o hronologiji prihvatanja kandidiranja na listu za Evropski parlamnet Fahir Gutić podsjeća, uz mali žal, da je i jedini kandidat koji je na listi i kao Bošnjak, Bosanac i musliman.

- Jedini sam od 98, 99 imena koji se kandidiraju za Evropski parlament kao Bošnjak i nadam se dobrom uspjehu - ističe Gutić dok Zlatar njegovu kandidaturu vidi kao impresivnu činjenicu da je jedna stranka slovenačke ljevice prepoznala Gutića kao nekog ko se zalaže za evropske vrijednosti kao što su demokratske stečevine Evrope.

„Čini mi se da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo jako , jako, jako važno da Fahir Guitić dobije dobvoljan broj glasova da uđe u Evropski parlament“, podsjeća i potencira Zlatar zbog čega je pozvao sve naše građane sa slovenačkim državljanstvom da izađu na izbore i smognu snage da podrže Gutića, jer bi to bilo ne samo veliko priznanje za njega i zemlju iz koje dolazi nego i važan glas za našu zemlju u Evropskom parlamentu.

O tome kakvi su sve izazovi ispred Fahira Gutića kako bi ostvario ovaj cilj, šta je njegov program i vrijednosti koje zastupa, kako vidi načine saradnje i pomoći Bosni i Hercegovini pogledajte u nastavku ovog izuzetno zanimljivog i optimističnog razgovora.
(B.Z.F.)