Ne postoji specifičan lijek ili pripravak koji će izliječiti opekline, ali moguće je ublažiti bol na ove načine.

Ohladi opečeno područje

Prva pomoć kod nastanka opekline je ohladiti zahvaćeno područje. To će trenutno olakšati nelagodu i opustiti zategnutu opečenu kožu. Za tuširanje biraj hladnu vodu, izbjegavaj agresivne gelove za tuširanje i preparate koji ju isušuju. Dobar stari narodni recept s jogurtom uvijek pomaže. Mliječni proizvodi dugo zadržavaju hladnoću i kremaste su teksture pa će pomoći ohladiti opeklinu na tvom tijelu.

Ne guli opekline

Opekline je najbolje ne dirati. Ako ikako možeš izbjegavaj i dodir sa tkaninom jer te može dodatno iritirati i pogoršati stanje. Nikako nemoj guliti kožu koja je počela otpadati, a ni bušiti mjehuriće koji se mogu stvoriti od opekotine. Pusti da se to dogodi spontano jer u suprotnom riskiraš infekcije.

Hidriratiziraj kožu

Opekotina je iznimno suha i potrebna joj je obilna hidratizacija. Losioni nakon sunčanja obavezni su u obilnim količinama. Osim toga, opečena koža brže gubi vlagu stoga moraš piti više tekućine kako bi hidrirala tijelo i izbjegla moguću dehidraciju. Osiguraj si dovoljno vode i namirnica bogatim tekućinom.

Izbjegavaj sunce

S opekotinom nikako nemoj na sunce. Previše izlaganja suncu te i dovelo u ovu nezavidnu situaciju. Probaj se kontrolirati i drži se hlada. To ne znači da se ne možeš rashladiti u moru, ali na sunčanje zaboravi. Ne želiš doljevati ulje na vatru-doslovno. Izbjegavaj sunce između 10 i 16 sati. Obavezno nanesi visoki zaštitini faktor -30 ako si tamnoputa, 50 ako si svijetlije puti i prekrij odjećom kritična područja.