I zimi kupovina mesa može da bude problematična, a tek ljeti sve postaje mnogo ozbiljnije jer bakterije se mnogo brže razmnožavaju na toploti, i meso se brzo kvari. Zato morate da naučite kako da prepoznate koje meso je pokvareno ili je blizu toga.

Deklaracija

Kao i prilikom kupovine bilo kog drugog proizvoda, i prilikom kupovine mesa deklaracija je prvo na šta treba da obratimo pažnju. Sigurnije je uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko i skuplje, ali za to postoje razlozi. Kupovinom mesa domaće proizvodnje umanjujete šanse da je meso staro.

Boja mesa je veoma važna

Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane za meso i proizvode od mesa predviđeno je da se na deklaraciji pored naziva proizvoda mora naći i informacija o prisutnosti dodate vode.

Boja

Boja mesa je osnovni test kojim se može otkriti da li je ono pokvareno, bez obzira na to što naznačeni rok trajanja nije prošao.

Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto-crvenkasta. Meso tamnije boje govori da je reč o starijoj životinji.

Piletina

Kod pregleda piletine obratite pažnju na dijelove oko kostiju. Ti dijelovi ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebalo da bude elastična. Svježu piletinu najbolje ćete prepoznati po svjetlijoj boji i neutralnom mirisu.

Junetina

Junetina je prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa trebalo bi da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama. Žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Ako na junetini primjetite sivkaste ili crne dijelove nemojte nikako kupovati to meso.

Ovo pravilo treba da poštujete bez obzira da li kupujete goveđi stek, veće komade mesa ili neki drugi posebni dio govedine. Kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća. Iz tog razloga najbolje je tražiti da mesar samelje meso pred vama.

Jagnjetina

Kod jagnjetine meso bi trebalo da bude svjetloružičaste boje, a po teksturi čvrsto kao i junetina.

Ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili ne postoji, prenosi Agromedia.