Povišen krvni pritisak, ili hipertenzija, je jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se suočava savremeno društvo.

Ukoliko ste i vi među onima koji se bore sa ovim problemom, a želite da pronađete brz i efikasan način da snizite pritisak bez upotrebe lijekova, onda je ova drevna kineska tehnika pravo rješenje za vas.

Prva tačka – linija iza uha
Prva regija koju treba tretirati je linija koja se proteže od iza ušne resice do sredine ključne kosti. Ovu liniju ne treba pritiskati niti snažno masirati, jer to može izazvati kontraefekat. Umjesto toga, nježno je „mazite“ blagim pokretima odozgo nadole, jedva dodirujući vrhovima prstiju. Ponovite po 10 puta sa obje strane.

Važno je napomenuti da ovu masažu treba izvoditi nježno, bez snažnog pritiska, kako ne biste izazvali neželjene posljedice. Cilj je samo stimulisati protok krvi, a ne izazvati bol ili nelagodu.

Druga tačka – na licu pored uha

Druga tačka koju treba masirati nalazi se na licu, u nivou ušne resice, tačno pola centimetra od uha u pravcu nosa. Za razliku od prethodne regije, ovu tačku treba masirati snažnije, po minut sa obje strane.

Kružite vrhovima prstiju čvrsto, ali ne do granice bola. Treba da osjetite prijatan pritisak, ali ne i nelagodnost. Ova masaža će stimulisati cirkulaciju u predjelu lica i glave, što će pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Nakon ovog jednostavnog petominutnog tretmana, vaš krvni pritisak bi trebalo da se snizi. Redovnom primjenom ove tehnike, uz prilagođenu ishranu i zdrav životni stil, možete efikasno regulisati svoj pritisak bez oslanjanja na lijekove.