Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "514. Dani Ajvatovice" održava se od 14. juna i trajat će do sutra kada se očekuje centralna manifestacija na dovištu. U okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" sinoć je u Karauli upriličen kulturno-umjetnički program, a jutros su iz Karaule krenuli konjanici za Prusac, a njihov dolazak očekuje se večeras oko 20 sati. Tokom Dana Ajvatovice upriličeni su brojni vjerski sadržaji, promocije knjiga, predstave, izložbe, okrugli stolovi, tribine i sportski sadržaji.

Karaulska konjica jedna je od najbrojnijih ali i najodanijih u pohodu na Ajvatovicu. Drugu godinu zaredom Dženeta Pajić krenula je iz Karaule za Prusac, u jedinstvenoj nošnji koju je pripremila samo za ovaj događaj.

Mlađi naraštaji ljubomorno čuvaju ovu tradiciju.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Kao takva zaslužila je dobru organizaciju i posvećenost. Predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice Emir Pajić, kazao je da ova manifestacija poprima sve veći značaj.

Važno je, prenositi naslijeđe na mlađe naraštaje. Kulturno umjetnička društva iz srednjobosanskog predjela njeguju tradicionalne igre.

Činjenica da ljudi čuvaju i uzgajaju konje tokom cijele godine samo zbog Ajvatovice, dokaz je njene važnosti, kazao je muftija travnički.

Ovaj događaj doprinosi i promociji Travnika i okoline.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. To predanje, 500 godina poslije njeguju u središnjem dijelu naše zemlje.

(A.Kalesić)