Pojačana je frekvencija saobraćaja na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini, a posebno je frekventno na putevima ka jugu zemlje.


Kolone vozila su na potezu od Jablanice ka Mostaru, posebno kroz Vrapčiće (zbog pijace) i na ulazu u Mostar (semafor), navode iz BIHAMK-a.

Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Na graničnom prelazu Doljani duge su kolone vozila u oba smjera.

Na graničnim prelazima: Izačič, Gabela Polje, Bijača, Osoje i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Na graničnim prelazima: Gradina, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod kolone vozila su na ulazu u našu zemlju.

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta. Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Zenica-Lašva, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica, Jelah-Doboj, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.