Rerna je jedan od najčešće korištenih uređaja u kuhinji, no nakon završetka pečenja mnogi ostavljaju vrata otvorenima kako bi se uređaj brže ohladio.

Iako ova praksa izgleda praktično, stručnjaci upozoravaju da može izazvati ozbiljne štete, kako na samoj rerni, tako i na okolnom namještaju, a može predstavljati i sigurnosni rizik za ukućane.

Kada su vrata rerne otvorena, vrući zrak izlazi iz uređaja i širi toplinu na okolne površine. To može dovesti do oštećenja kuhinjskog namještaja, osobito onog od aluminija i drva, koji su osjetljivi na visoke temperature. Zidne obloge i drugi osjetljivi materijali također mogu pretrpjeti štetu zbog konstantnog izlaganja toplini.

Oštećenje uređaja

Otvorena vrata rerne mogu oštetiti i samu rernu. Šarke koje omogućuju otvaranje i zatvaranje vrata mogu biti podložne dodatnom naprezanju, što može dovesti do mehaničkih oštećenja, smanjenja funkcionalnosti i potrebe za servisiranjem. Čak i ako su vrata samo djelomično otvorena, redovito ostavljanje u tom položaju može izazvati dugoročne probleme.

Sigurnosni rizik

Otvorena vrata pećnice predstavljaju ozbiljan sigurnosni rizik, osobito za djecu. Djeca, vođena znatiželjom, mogu dodirnuti vruća vrata i zadobiti teške opekotine. Također, u manjim kuhinjama, otvorena vrata mogu uzrokovati nesreće i padove.

Pravilno hlađenje rerne

Stručnjaci savjetuju potpuno zatvaranje vrata rerne nakon korištenja i dopuštanje uređaju da se prirodno ohladi. Moderni uređaji često imaju ugrađene ventilatore za hlađenje, koji učinkovito uklanjaju višak topline i vlage, čak i kada su vrata zatvorena. Ovaj mehanizam ne samo da ubrzava proces hlađenja, već i produljuje životni vijek rerne.