Čupavci su omiljeni kolači već generacijama jer je kombinacija kokosa i čokolade jednostavno neodoljiva.
Donosimo vam jednostavan i pristupačan recept za najsočnije čupavce koje ste ikada probali.
Za pripremu ovog kolača izdvojite samo sat vremena i uživajte u pravljenju.
Bazični recept možete lako prilagoditi svom ukusu. Na primjer, dio šećera u biskvitu možete zamijeniti vanilin šećerom, a dodavanje korice limuna ili narandže dat će poseban šmek.
S obzirom da čokolada igra ključnu ulogu u ovom receptu, preporučuje se da koristite kvalitetniju čokoladu s višim postotkom kakaa.
Sastojci:
200 g brašna
4 jaja
150 g šećera
300 g čokolade
200 ml mlijeka
150 g kokosovog brašna
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom, a zatim drvenom kašikom postepeno umiješajte brašno.
Smjesu izlijte u nauljeni dublji lim i pecite otprilike 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170°C.
Ostavite biskvit da se ohladi, a potom ga narežite na kocke.
Čokoladu prelijte zagrijanim mlijekom, ostavite da odstoji minutu, pa miješajte dok se potpuno ne otopi.
Kocke biskvita sa svih strana umočite u otopljenu čokoladu, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.

E.M.