Kako i koliko zavisimo od vanjskih, a koliko od unutrašnjih faktora? Šta možemo sami i jesmo li sigruni i da li nas i koliko u tome ugrožava politika, samo su neka od pitanja za našeg večerašnjeg gosta u emsiji „7PLUS“ profesora Ahmeda Klicu, stručnjaka za sigurnost.

- Sigurnosna situacija u našoj zemlji i regionu je opterećena velikim brojem poteškoća, problema, pojava i događaja, a oni u značajnoj mjeri utiču na ukupnu sigurnost u BIH - na početku potvrđuje profesor Kico, napominjući da to nije posljedica samo globalnih problema poput rata u Ukrajini nego i unutrašnjih, političkih i sigurnosnih problema u cijelom regionu kreiranih jasnim dugogodišnjim prisustvom Ruske Federacije i njenih interesa.

- Imamo vrlo intenzivno prisustvo Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine koje proizvode i generišu krize u političkom, pravnom i sigurnosnom sistemu u Bosni i Hercegovini i potrebno je da se te hibridne akcije u skoroj budućnosti ograniče intenzivnijim prisustvom zapadnih zemalja, jer ukoliko se Bosna i Hercegovina uz njihovu pomoć i svoje sigurnosne agencije uspije odbraniti od tih akcija onda ima šansu da postane jedno demkratsko društvo - potvrđuje profesor Klico važnost podrške i zajedničkog djelovanja u onemogućavanju nastavka subverzivne djelatnosti Ruske Federacije prema našoj domovini, napomenuvši i da povremene izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića također imaju tu funkciju:

Klico za "7PLUS": U autoritativnim društvima nema sigurnosti, Vućić izjavama unosi strah

- Te povremene izjave su u funkciji nametanja straha kod stanovništva u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Zaista su takve izjave u funkciji narušavanja sigurnosne situacije. Mi u tom smislu ne smijemo prihvatiti samo defetistički pristup i davati defetističke izjave, nego naprotiv, ponuditi optimističke izjave koje bi bila važne za sve građane pomenutih država. Ja mislim da će se ta kataklizmička izjava predsjednika Vučića ubrzo sudariti sa stvarnošću i mi moramo vjerovati svim sistemima, političkim, pravnim i sigurnosnim, svih navedenih zemalja. Dakle, sistemima, a ne režimima jer je ovdje cilj uspostaviti demokratiju - poentira profesor Klico naglašavajući da u suprotnom -uspostavom autoritarnih režima više niko neće imati sigurnost, te naglašavajući da je i ta kao i druge izjave predsjednika Vučića u svrhu njegovog ostanka na vlasti.


Pogledajte kompletan razgovor koji definira ključne izazove i načine njihovog rješavanja u smislu očuvanja sigurnosti u našoj domovini, ali i regionu uz jednu optimističnu vizuru profesora Ahmeda Klice.