Bošnjačka politička scena je iznjedrila mnoge političare koji su svojim znanjem, zalaganjem i mudrošću znali kako da premoste izazove svoga vremena. Političari iz bošnjačkog naroda su većinom pripadali onim strujama za koje se u današnjem vremenu kaže da su stajali na pravoj strani historije.

Jedan od onih bošnjačkih političara koji zauzimaju značajno mjesto je i Nurija Pozderac koji će postati između ostalog i potpredsjednik AVNOJ-a.

Nurija Pozderac je rođen 15. januara 1892., a preminuo je na današnji dana 12. juna 1943.

Rođen je u porodici posljednjeg vladara cazinske Krajine iz doba Osmanskog perioda, Murat-age Pozderca. Murat-aga je bio poznati vladar tog kraja koji se strogo držao zakona i pravila dovodeći Krajinu u red.

Nurija je može se reći imao od koga učiti kako vladati te će u svom životu se i politički angažovati. Njegov značajniji politički angažman trajao je od 1939. pa sve do njegove smrti 1943.

Nurija je upisao 1914. godine učiteljsku školu u Beču, ali je školske klupe zamijenio vojnom uniformom s obzirom da je izbio Prvi svjetski rat. Po završetku rata postao je pripadnik Jugoslovenske muslimanske organizacije te najmlađi poslanik u Ustavotvornoj skupštini kraljevine SHS.

Pozderac je 1939. postao član cazinskog sreza, administrativnog i zakonodavnog tijela koje nije imalo nekih velikih ovlaštenja. U jeku drugog svjetskog rata ponovo se politički angažuje kada postaje i potpredsjednik AVNOJ-a.

Na prvom zasjedanju AVNOJ-a 26. i 27. novembra 1942. izdat je proglas građanima Jugoslavije da će doći do ujedinjenja 6 nacionalnih država uključujući i BiH koja ne pripada nacionalnim državama. I tada je BiH definisana kao država tri ravnopravna naroda.

Nurija je tokom svog političkog angažmana radio na afirmaciji BiH i Bošnjaka. Međutim, postao je poznat i priznat po svojim humanim gestama. Tokom Drugog svjetskog rata, zajedno sa svojom suprugom je spasio Jevreje koji su uspjeli pobjeći prilikom transporta za Jasenovac.

Ova njegova humana gesta nije prošla neopaženo. Muzej holokausta Yad Vashem dodijelio mu je medalju Pravednik među narodima zbog toga što je pružio utočište Jevrejima koji su uspjeli da se spase prilikom transporta do Jasenovca.

Nurija Pozderac je skončao svoj život na današnji dan, 12. juna 1943. nakon što je ranjen u bitci kod SUtjeske 8. juna. Njegovo tijelo nije izdržalo ranjavnaje koje je pretrpio tokom ove borbe te je okončao ovosvjetski život četiri dana kasnije.

Zbog njegove antifašističke borbe dobio je i orden Narodnog oslobođenja.