Prosječan čovjek koji nije studirao historiju i političke nauke zna za Fidela Castra kao kubanskog političara i tu priča obično staje. Malo je poznato da je F. Castro bio veliki ljubitelj mliječnih proizvoda, pa su ga prilično pogodile trgovačke sankcije. Amerikanci su uveli embargo 1962. godine nakon što se Kuba opasno približila SSSR-u. Tada je počelo sovjetsko naoružavanje Kube, a što je dovelo posljedično do pogoršavanja američko-sovjetskih odnosa. No, vratimo se na mliječne proizvode. Castro je slovio za velikog ljubitelja sira i sladoleda. Navodno je nakon ručka znao pojesti i do 20 kuglica sladoleda.

Američke sankcije su smanjile količinu mliječnih proizvoda na tržištu Kube jer je kubansko stočarstvo bilo više orijentirano na meso nego na mliječne proizvode. Castro je zbog svoje sklonosti mliječnim proizvodima odlučio mlijeko pretvoriti u temelj nacionalne prehrane. U svojoj kompetitivnosti hvalio se da će proizvesti i bolju čokoladu od Švicarske i bolji sir od Francuske. Naravno, da nije uspio u svom naumu. Naime, kubanske su krave pripadale pasminama Criollo i Zebu koje nisu davale puno mlijeka. Castro je odlučio pod svaku cijenu povećati kapacitete mliječne industrije pa je u zemlju uvezao novu pasminu krava Holstein koja je davala veće količine mlijeka. Prilikom uvoza se malo zaigrao s brojkama pa je naručio nekoliko hiljada goveda koja nisu bila navikla na visoke temperature. U roku od nekoliko sedmica jedna trećina goveda je poumirala. Bilo je jasno da se ova pasmina ne može udomaćiti na Kubi zbog čega je odlučeno da se ona križa s lokalnim pasminama.

Perjanica njegova križanja bila je kravica koja je ostala poznata pod imenom Ubre Blanca. U prijevodu ovo ime znači jednostavno Bijelo vime. Ta je kravica rođena 1972. godine, a postala je vrlo brzo superkrava, što ju je i zbližilo s Fidelom Castrom. Ona je postala simbol ponosa kako Castra tako i cijele nacije. Ubre Blanca je davala toliko mlijeka da je oborila dva Guinnessova rekorda. Jedan rekord se odnosio na dnevnu količinu danog mlijeka koja je iznosila 113 litara. Ovaj je rekord zabilježen 1982., čime je Blanca svrgnula dotadašnju rekorderku američku kravu Arleen, koja je postavila svoj rekord 1975. godine. Drugi je rekord postavila u ukupnoj količini danog mlijeka u laktacijskom periodu od 305 dana, bila je to impresivna količina koja je iznosila malo manje od 24.300 litara.

Zbog produktivnosti Castrove kravice, ali posebno svrgavanja s trona jedne američke krave ona je došla pod svjetla reflektora i život joj više nikada nije bio prosječan. Blanca je živjela u klimatiziranoj štali u svom rodnom mjestu Nueva Gerona, a imala je ljude koji su za nju brinuli 24 sata dnevno. U vrijeme mužnje joj je puštana umirujuća muzika. Kažu da je Castro je bio toliko opsesivan njome da je smatrao da CIA planira njezinu likvidaciju zbog čega je kravica imala i svoje kušače hrane kako ne bi bila otrovana. Tu su nezahvalnu funkcju odrađivale druge krave.

Kravu je slavila na sva zvona i štampa. No, stalna gravidnost dovela je do ozbiljnih zdravstvenih problema zbog čega je uspavana 1985. godine. Prije toga su njezine jajne stanice zamrznute za budućnost, a nakon eutanazije tijelo joj je preparirano i izloženo u Nacionalnom centru za stočarstvo u blizini Havane, gdje je i danas.

U rodnom mjestu Blance podignut joj je i spomenik koji prezentira nju samu. Nakon smrti superkrave novinski stupci su bili puni tekstova koji su veličali kravicu i Castrove napore da osovi na noge mljekarsku industriju. Koliko je kravica utjecala na Castra pokazuje i podatak da su je na Kubi pokušali klonirati 2002. godine, ali bezuspješno. Castro je navodno imao još jednu ideju. Želio je stvoriti kravu veličine psa, koja bi živjela poput kućnog ljubimca i opskrbljivala mlijekom svoje ukućane. Ova ideja nije uspjela, barem ne njemu. Za one koji ne znaju na Kubi su sankcije i dalje aktualne, piše Stav.ba.